Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaupunkilaisasuntojen varustuksessa puutteita sähkökatkojen varalle - löytyykö sinulta nämä välineet?

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kouluttaja Tuomo Pohjantulen mukaan varsinkaan kaupunkilaisten asunnoista ei aina löydy tarvittavia välineitä, jos sähkönjakeluun tulee pitkäaikainen häiriö. Lauantaina aihetta koskevalle kurssille osallistunut lahtelainen Sisko Kvick kertoo miettineensä jo pitemmän aikaa, miten poikkeustilanteissa tulisi toimia. Pohjantuli esitteli tärkeimmät seikat, joilla pitkään sähkökatkoon kannattaa varautua. Kaikkia varotoimia ja -välineitä ei välttämättä jokainen tarvitse. Omalta kohdalta kannattaa miettiä, mitkä ovat ne kaikkein tärkeimmät.

1 Juomaveden kantoon tarvitsee ämpärin.

Poikkeustilanteissa hanavesi katkeaa, ja vettä aletaan jakaa säiliöautoista. Vesi pitää saada kannettua kotiin.

2 Vessaksi sopii kannellinen saavi.

Kun sähköt ovat poikki, vessan veto toimii vain kerran. Myös viemäri lakkaa toimimasta. Hätätilanteessa toinen ämpäri soveltuu myös vessaksi. Mielekkäämpi ratkaisu on isompi saavi, jossa on kansi.

3 Valot vievät vähän virtaa. Virtalähteet halventuneet.

Led-tekniikan ansiosta erilaiset valonlähteet vievät nykyisin vähän energiaa. Pieni otsalamppu on ehdoton, sillä sen avulla pystyy toimimaan kädet vapaina, kun muuta valoa ei ole saatavilla. Pattereita kannattaa olla koko ajan bulkkipakkauksen verran kaapissa. Erilaiset virtalähteet ovat halventuneet merkittävästi. Esimerkiksi virtalähteenäkin toimivan auton apukäynnistimen saa 40-150 eurolla. Sen avulla kirkaskin valo toimii puoli vuorokautta. Lisäksi varavirtalähteellä voi ladata kännykkää tai jopa kannettavaa tietokonetta. Myrskylyhty toimii lähes takuuvarmasti, eikä oikein käytettynä vaadi edes huoltoa. Lyhty vaatii lamppuöljyä. Älä unohda kynttilöitä.

4 Peruskännykät toimivat pisimpään. Matkaradiosta kuulee tiedotukset.

Älypuhelimista loppuu virta tyypillisesti yhdessä vuorokaudessa. Peruspuhelimen akku kestää viikonkin. Jos omistaa vanhan matkapuhelimen, jossa on hyvä akku, sitä ei kannata heittää pois, vaan säilyttää poikkeusoloja varten. Uusiakin peruspuhelimia myydään yhä kaupoissa. Sähkökatkon aikaan kännykän kohtaloksi voi koitua se, ettei puhelinverkko toimi. Tietokoneellakaan ei välttämättä pääse internetiin. Radiopuhelimella saa muodostettua yhteyksiä. Muutaman kilometrin toimintasäteellä toimivia PMR-radiopuhelimia voi käyttää ilman lupaa. Tehokkaammat laitteet ovat luvanvaraisia. Pattereilla toimivaa matkaradiota tarvitaan tiedotteiden kuuntelemiseen.

5 Ruokaa varastossa ja lämmintä päälle. Sidetarpeet ajan tasalle.

Jos sähkökatko kestää pitkään, ruoka menee pilalle sammuneessa jääkaapissa. Kauppojen kassajärjestelmätkään eivät toimi ilman sähköä. Kuivamuonaa on hyvä säilyttää kaapissa. Hyviä hankintoja ovat esimerkiksi keitto- ja patapusseja, näkkileipää, pikapuuroja, säilykkeitä, rusinoita, energiapatukoita ja urheilujuomajauheita. Ruuanvalmistuksessa tarvitaan retkikeitintä, joista tyypillisimmät toimivat joko kaasulla tai nestemäisellä spriillä. Markkinoilta löytyy myös pullomainen keitin, joka lämmitetään pieniä risuja polttamalla. Kerrostalossa ei ruuan lisäksi ole muuta lämmikettä kuin paksut vaatteet. Sidetarpeita kaappiin.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi