Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rostedt pitää KymiRingiä koko maakunnalle tärkeänä hankkeena

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) pitää KymiRingin moottorikeskusta tärkeänä hankkeena koko maakunnalle. Kuva: Armi Salonen

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toivoo KymiRingin saavan luvatun valtion määrärahan.

- Ministeriön kanssa on neuvoteltu rahoituksesta kauan. Nyt tilanne on akuutti ja keinoja rahoitukselle on etsitty. KymiRingin kokonaisuus on varsin laaja, ja se tarvitsee varmasti lisärahoitusta.

Iitin Tillolaan rakentuvan KymiRing-moottorikeskuksen avustamisesta käydään eduskunnassa parhaillaan kiivaita neuvotteluja. Kyse on 3,5 miljoonan euron määrärahasta, jonka avulla rakennettaisiin testausympäristöä erityisesti autoteollisuuden käyttöön.

Asiasta on tehty talousarvioaloite työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ensi vuoden budjettiin. Ministeriöstä on kuitenkin viestitetty, ettei määräraha ole mahtumassa ensi vuoden talousarvioon.

Maakunnallisesti ja valtakunnallisesti tärkeä hanke

Rostedt kuului alkuvaiheessa KymiRing-hankkeen ohjausryhmään. Hänen mukaansa hankkeen merkitystä ei Päijät-Hämeessä välttämättä täysin ymmärretä.

- Se on paljon muutakin kuin moottoriurheilua tai matkailua. Kokonaisuus olisi tärkeä myös koulutuksen näkökulmasta.

Eduskunnassa hankkeen rahoitusta ovat pitäneen esillä päijäthämäläisistä kansanedustajista esimerkiksi Kalle Jokinen (kok.) ja Mika Kari (sd.). Loppilainen Timo Heinonen (kok.) luonnehtii Iitin moottoriradan kuuluvan "hienoimpiin kansallisiin hankkeisiin".

Veikkausvoittovarat vaihtoehto

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan neuvotteluissa KymiRingin rahoitukseksi on muutama vaihtoehto. Yksi niistä ovat Veikkauksen jakamattomat voittovarat.

- Nyt vaikuttaisi siltä, ettei tämä olisi toteutumassa budjettitietä. Olen yrittänyt selvittää, miksi rahaa ei nyt löydy. Tämä testi- ja koulutustoiminta olisi TEMille kuuluva asia, Jokinen sanoo.

Talousarvioaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) toivoo budjettirahoituksen edelleen toteutuvan.

- On erittäin ikävää, jos rahaa ei ole löytymässä. Sitä on anottu monena vuonna ja raha on luvattu jo silloin, kun SDP oli hallituksessa.

Paateron mielestä tärkeintä kuitenkin on, että rahoitus löytyisi keinolla tai toisella.

- Olisihan se surkeaa, jos hankkeen toteutuminen jäisi kiinni 3,5 miljoonasta eurosta, kun huomattavaa tukea on jo maksettu.

Puolet tuesta maksettu

KymiRing on saanut valtion tukea tähän mennessä noin 3,5 miljoonaa euroa. Summasta kolme miljoonaa on maksettu opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen avustusten kautta.

Kansanedustajien mukaan työ- ja elinkeinoministeriön pitäisi pitää kiinni omasta osuudestaan.

- Vaikka Kymiringille löytyisi lisää liikuntarahaa, on TEMinkin pidettävä kiinni lupauksistaan. Hankkeelle tarvitaan lisää rahaa, jotta siitä saadaan elinvoimainen kokonaisuus, valtion liikuntaneuvostossa istuva Heinonen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriössäkin istuva kouvolalainen oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ilmoitti keskiviikkona sihteerinsä välityksellä, ettei hän kommentoi asiaa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen