Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pappi, juristi, lääkäri ja toimittaja saamassa suojan tiedustelulta

Johanna Tikkanen työskentelee oppilaitospappina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän ammattiopistossa. Hän toimii kuuntelevana ja auttavana ¿olkapäänä¿ sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Kuva: Jaana Kautto

Pappi, asianajaja, lääkäri ja toimittaja ovat saamassa vahvan suojan tiedustelulta uudessa siviilitiedustelulaissa.

Siviilitiedustelualainsäädäntöä valmistelevan työryhmän näkemyksen mukaan tiedusteluviranomainen eli käytännössä suojelupoliisi ei saisi kohdistaa tiedustelua papin, asianajajan, lääkärin tai toimittajan vaitiolovelvollisuuden tai -oikeuden piiriin kuuluviin tietoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi potilastiedot sekä toimittajan lähdesuoja.

Kyseisissä ammateissa toimiva ei kuitenkaan saisi immuniteettia ammattinsa puolesta.

- Tiedustelukielto koskisi esimerkiksi asianajajan kohdalla hänen ja päämiehen välistä suhdetta sekä siihen liittyviä tietoja. Muutoin asianajajan toimia voisi seurata esimerkiksi telekuuntelulla tai suunnitelmallisella tarkkailulla yhtä lailla kuin muunkin henkilön, jos siihen olisi lainmukaiset perusteet, siviilitiedustelulain vastuuvalmistelija, erityisasiantuntija Marko Meriniemi sisäministeriöstä sanoo.

Tässä tilanteessa kuuntelu on lopetettava heti ja tallennetut tiedot hävitettävä.

Pappi, asianajaja, lääkäri ja toimittaja voivat tiedustelusuojastaan huolimatta päätyä esimerkiksi puhelinkuuntelun kohteeksi. Näin voi käydä, jos tiedusteltavan henkilön puheluita kuunteleva suojelupoliisi saa viiveellä tietoonsa, että keskustelun toinen osapuoli on tiedustelusuojaa nauttiva henkilö.

- Tässä tilanteessa kuuntelu on lopetettava heti ja tallennetut tiedot hävitettävä välittömästi. Se, mitä keskustelusta jää virkamiehen omaan muistiin, viranomainen ei saa hyödyntää tiedustelutoiminnassaan, Meriniemi sanoo.

Potilas voi antaa luvan lääkärille

Pappi, asianajaja, lääkäri ja toimittaja valikoituivat tiedustelun suojaa nauttiviksi ammateiksi, koska heillä on lakiin perustuva vaitiolovelvollisuus tai -oikeus ja oikeus kieltäytyä todistamasta asiakkaansa asioista.

Nykylain mukaan silloin, kun kyseessä on ylitörkeä rikos, sekä lääkärin että toimittajan vaitiolovelvollisuus voidaan murtaa. Esimerkiksi toimittajan on paljastettava tietolähteensä, jos syyttäjä ajaa syytettä rikoksesta, josta ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta. Lääkärin vaitiolovelvollisuuden voi poistaa myös potilaan suostumus.

Poikkeuksen tekee pappi, jonka suoja on rikostutkinnassakin ehdoton. Lain mukaan rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan pappi tai muu vastaavassa asemassa oleva henkilö ei saa todistaa siitä, mitä hän on ripissä tai yksityisessä sielunhoidossa saanut tietää, ellei ripittäytynyt anna siihen lupaa. Tämä koskee tietoa jopa henkirikoksesta.

Toisen poikkeuksen tekee oikeudenkäyntiasiamies tai -avustaja tai tulkki. He eivät saa luvattomasti todistaa siitä, mitä ovat saaneet tietää hoitaessaan rikosoikeudenkäyntiin liittyvää tehtävää.

Laki ei valmistu vielä tänä vuonna

Suomeen valmistellaan siviilitiedustelua koskeva lainsäädäntö, koska sellaista ei vielä ole.

Siviilitiedustelutoimivaltuuksien avulla suojelupoliisi hankkisi tietoa toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta. Kyse voi olla sellaisesta uhkasta, joka saattaa muodostua yhteiskunnan kannalta vakavan rikoksen asteelle. Esimerkiksi käyvät muun muassa terrorismi ja maanpetoksellinen toiminta.

Lisäksi tietoja saataisiin hankkia ulkomaisesta tiedustelutoiminnasta, joukkotuhoaseista, kansainvälistä turvallisuutta uhkaavasta kriisistä, kansainvälistä kriisinhallintaoperaatiota uhkaavasta toiminnasta sekä kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta kansainvälisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Siviilitiedustelulainsäädännöstä laaditaan parhaillaan mietintöä. Hallitus antanee lakiesityksensä eduskunnalle aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella. Lain voimaantulon aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Siviilitiedustelulain valmistelu

Salaiset tiedonhankintakeinot jatkossa

Telekuuntelu, televalvonta, tukiasematietojen hankkiminen.

Suunnitelmallinen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta, tekninen kuuntelu.

Tekninen katselu, henkilön tekninen seuranta, tekninen laitetarkkailu.

Teleosoitteen tai telepäätelaitteen yksilöintitietojen hankkiminen. Peitetoiminta ja valeosto.

Tietolähteen ohjattu käyttö, paikkatiedustelu (uusi), tietoliikennetiedustelu (uusi), jäljentäminen (uusi).

Lähtökohtaisesti tiedustelusta olisi viipymättä ilmoitettava tiedonhankinnan kohteelle kirjallisesti sen jälkeen, kun tiedonhankinnan tarkoitus on saavutettu ja toimenpiteen kohteena on henkilö.

Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi