Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden seudulle kristallia tuoneita epäillään törkeästä huumausainerikoksesta

Kuva: Poliisi

Helsingin poliisin vakavan rikollisuuden tutkintayksikkö on jatkanut kristalliksi kutsutun huumausaineen maahantuonti- ja välitysjutun tutkintaa. Kyse on laajasta jutusta, sillä esitutkinnan mukaan maahan on tuotu kesän 2015 ja heinäkuun 2016 välisenä aikana lähes kaksi kiloa kristallia, joka on metamfetamiinin tapainen huume.

Esitutkinnassa on ollut epäiltynä yli 30 henkilöä, joista yli 20 on ollut vangittuna. Osaa epäiltyjä yhdistää tietty etninen tausta, mutta juttuun on sekaantunut myös kantasuomalaisia sekä Baltian maitten kansalaisia.

Vangittuna on yhä vajaat kymmenen henkeä. Näitten joukossa on kaksi päijäthämäläistä tai täällä vaikuttanutta henkilöä.

Vangittuina olevia epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Kristallin kohdalla mikään tuomioistuin ei ole toistaiseksi vetänyt rajaa perusmuotoisen ja törkeän huumausainerikoksen välille.

Amfetamiinin kohdalla teko on törkeä, kun huumausaineen määrä on vähintään 100 grammaa. Esitutkinnassa on lähdetty siitä, että amfetamiinia selkeästi vaarallisemman kristallin kohdalla raja on alle 100 grammaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista.

Törkeästä huumausainerikoksesta tuomitaan vankeutta vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta.

Ainetta liikkuu yhä

Rainialan mukaan Lahden seudulle tuotu huume on myyty sekä loppukäyttäjille että pienimuotoiseen levitykseen. Poliisin tiedossa on joitakin ostajia.

Kristallista on hyvin vähän kokemuksia muista Euroopan maista. Rikostarkastaja Rainiala toivookin, että poliisin toiminnan etupainotteisuus Suomessa hillitsee kristallin kauppaa. Toisaalta tiedustelutiedot kertovat, että kristallia liikkuu yhä pääkaupunkiseudulla.

Kristallin käyttöannokset ovat pieniä. Yhdestä grammasta kristallia voi saada yli 30 käyttöannosta. Viidesosagramman myyntierän hinta liikkuu tyypillisesti 200 eurossa.

Kristalli aiheuttaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden. Se aiheuttaa muun muassa aistiharhoja.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi