Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Miten 5 miljoonan aukko paikataan, kokoomuksen Milla Bruneau?

Kokoomuksen ryhmänjohtajan Milla Bruneaun mukaan Lahden päättäjillä on koko marraskuu aikaa miettiä talousarviota. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa on jo toukokuusta saakka mietitty vaihtoehtoja kiinteistöveron korotukselle. Kaupunginhallitus katsoi maanantaina kokoomuksen johdolla äänin 8-5, että ilman korotusta on tultava ensi vuonna toimeen.

Kaupunginjohtajan pohjaesityksen mukaan kaupunki saisi kiinteistöverosta ensi vuonna 5,1 miljoonan euron lisätulot. Miten aukko oikein paikataan, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Milla Bruneau?

- Vaihtoehtoja ollaan mietitty jo pidemmän aikaa. Työtä on tehty sekä valtuustoryhmässä ja lisäksi virkamiesten kanssa käydään jatkuvaa vuoropuhelua.

Sivistystoimialan kokoomus sulkisi mahdollisten säästötoimien ulkopuolelle.

Toivon mukaan meillä on ensi maanantaihin mennessä esittää konkreettisia lukuihin meneviä ehdotuksia. Milla Bruneau

- On tiettyjä osa-alueita, joihin ei kerta kaikkiaan ole koskemista. Sitten lähdetään miettimään muita keinoja. Toivon mukaan meillä on ensi maanantaihin mennessä esittää jonkinnäköisiä konkreettisia lukuihin meneviä ehdotuksia.

"Lisätulot otettava huomioon"

Bruneau sanoo olevansa iloinen siitä, että kiinteistöveron korotuksen vaihtoehtojen etsimiseen suhtaudutaan "laajalla rintamalla aika vakavasti". Kaupunginhallituksessa myös perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit äänestivät korotusta vastaan.

Osa päättäjistä olisi jopa valmis lisäämään lainanottoa kiinteistöveron korotuksen välttämiseksi. Löytyykö säästöjä, vai pitää turvautua lisävelkaan?

- On myös kolmas elementti, joka on mahdollinen lisätulo. Lähdemme erityisesti niitä virkakoneiston kanssa miettimään. Tämä vaihtoehto täytyy ottaa huomioon, Bruneau sanoo.

"Huokailu jatkuu"

Kiinteistöjen myynnistä voidaan Bruneaun mukaan saada tuloja pitkällä aikavälillä, mutta ensi vuotta sillä ei pelasteta. Bruneau sanoo, että päättäjillä ja viranhaltijoilla on marraskuu aikaa miettiä.

- Varmasti helppoa ei ole, mutta ei sen tällaisessa tilanteessa kuulukaan olla. Tässä täytyy nyt ottaa kaikki keinot käyttöön. Lähtökohtaisesti on tähdättävä nollatulokseen, ja siihen, että toimilla olisi vaikutusta myös pitkällä aikavälillä. Nyt on haastava tilanne. Kaikkia mahdollisia keinoja on mietittävä.

Veronkorotusten ohella lisätuloja voidaan saada korottamalla asiakasmaksuja ja myymällä omaisuutta. Onko muita keinoja?

- Niitähän ne aikalailla ovat. Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin oltava tarkkana siinä, ettei rampauteta mitään. Toiminnan ja kehitystyön täytyy jatkua. Tämä huokailu jatkuu varmaan koko marraskuun, mutta toivottavasti ratkaisut löytyvät.

Kaupunginhallitus käsittelee budjettia ensi viikolla. Valtuusto päättää veroista 7. marraskuuta ja talousarviosta 28. marraskuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi