Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti siirsi oppilaan toiseen kouluun vanhempien selän takana - avi kumosi sivistyslautakunnan päätöksen

Lahden kaupunki teki viime keväänä virheellisen päätöksen alakoulun oppilaan siirtämisestä erityisopetukseen. Tapauksen taustalla ovat vanhempien ja koulun vuosia jatkuneet erimielisyydet siitä, millainen koululainen nyt viidettä luokkaa käyvä poika on.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumosi syyskuun lopulla kaupungin sivistyslautakunnan keväällä tekemän päätöksen siirtää oppilas erityisen tuen piiriin. Avi palautti asian uudelleen käsiteltäväksi, koska vanhempia ei kuultu lain edellyttämällä tavalla.

"Opettaja varoitteli muita"

Vanhemmat kuvailevat poikaansa älykkääksi, mutta vilkkaaksi. Neurologisissa ja psykiatrisissa tutkimuksissa hänellä ei ole havaittu olevan viitteitä väkivaltaisesta käytöksestä tai muistakaan ongelmista.

"Puhuminen asiasta on viimeinen oljenkortemme."

Vanhempien mukaan ongelmat alkoivat ensimmäisellä ja toisella luokalla, kun opettaja varoitteli muita lapsia ja heidän vanhempiaan pojan seurasta. Vanhemmat kantelivat asiasta aviin.

- Meille tuli muilta vanhemmilta tietoa, että opettaja on puhunut ja varoitellut meidän lapsemme seurasta. Lähdimme viemään asiaa eteenpäin, mutta koulu ja opettaja kielsivät kaiken. Ensimmäinen sukset ristiin -tilanne lähti siitä, jutussa nimettöminä esiintyvät vanhemmat kertovat.

Epäselvä tilanne sumopainirastilla

Vanhempien mukaan pojalla ei ollut ongelmia muiden oppilaiden kanssa, mutta he pyysivät opettajan takia luokanvaihtoa. Luokanvaihto ei silloin onnistunut, mutta vain kahta kuukautta ennen koulun päättymistä ja opettajan vaihtumista lapsi siirrettiin rinnakkaisluokalle. Vanhemmat pitivät siirron ajankohtaa järjettömänä.

Vanhemmat kokivat, että koulu jatkoi pojan leimaamista ja vaitiolovelvollisuuden rikkomista. Vanhemmat kertovat esimerkkejä.

- Harrastemessuilla oli sumopainipiste, jossa poika oli parhaan kaverinsa kanssa. Koulu antoi ymmärtää, että poika on pelin päätyttyä ja selän takaa mennyt ja tökännyt toisen kumoon. Lähdin asiaan selvittämään. Olen saanut kolmelta aikuiselta raportin, että mistään selän takaa työntämisestä ei ollut kyse.

Käsirysyssä kaksi kertaa vuoden aikana

Toisessa tapauksessa koululta oli löytynyt teräase, jota poika olisi rehtorin mukaan nähty etsimässä.

- Lähdimme asiaa tutkimaan ja tiedämme tasan varmasti, että ase ei ole meiltä kadoksissa eikä meidän lapsemme ollut asiasta tietoinen. Pyysimme, että asiaa lähdettäisiin Wilman kautta selvittämään, jotta teräaseen todellinen omistaja löytyisi. Niin ei koskaan tehty.

Vanhempien mukaan poika joutui neljännen luokan aikana käsirysytilanteisiin kaksi kertaa.

- Tämä on 11-vuotiaalle vilkkaalle poikalapselle meidän mielestämme ihan normaalia. Kotona on toki sanottu, että näin ei saa olla. Koulun esittämä huoli on yliliioiteltua.

Koulu alkoi valmistella siirtoa

Keväällä koulun rehtori ilmoitti vanhemmille, että oppilaalle on saatu pienryhmäpaikka Harjun koulusta. Viestissä todettiin, että huoltajat voivat päättää, miten haluavat asiassa edetä.

Pari päivää teräasejupakan jälkeen sijaisopettaja soitti ja kertoi että koulu aikoo ryhtyä siirtämään lasta ilman vanhempien kuulemista.

- Mitään muuta yhteyttä koulun puolelta ei ole pienluokka-asiasta ollut. Mitään virallista kuulemista ei ole järjestetty.

Sivistyslautakuntaan asia vietiin vanhempien selän takana toukokuussa.

- Meille lautakunnan päätös ilmeni vasta aluehallinnon ilmoittamana.

Vanhemmilta oikaisuvaatimus

Vanhemmat tekivät päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

- Soittelimme ja kyselimme, että kuuluko meidän jatkaa nykyisessä koulussa niin kauan kunnes oikaisuvaatimus on käsitelty. Aluehallinnosta annettiin selkeä ohje, että lapsi jatkaa alkuperäisessä koulussaan. Koulua vaihdetaan, jos niikseen katsotaan.

Lähikoulu kuitenkin tyhjensi oppilaan Wilma-viestit ja siirsi oppilaan seuraavaksi lukuvuodeksi Harjun kouluun.

- Hämmennyimme ja soittelimme aluehallintoon, että mitä meidän täytyy tehdä. Ilmoitimme asiasta rehtorille, joka ei ensin vastannut. Kun rupesi olemaan jo elokuu, ja hätyyttelimme rehtoria. Hän vastasi, että sivistyslautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti lapsi aloittaa syksyn Harjun koulussa.

Oppilas jatkoi lähikoulussa

Vanhemmat ottivat yhteyttä sivistystoimialan johtajaan Tiina Granqvistiin.

- Kerroin, että ei ole lapsen edun mukaista, että hänet vielä Harjun koulusta mahdollisesti palautettaisiin omaan kouluunsa. Olisi kamalaa pompotella lasta ympäriinsä, toinen vanhemmista toteaa.

Granqvist oli yhteydessä aluehallintoon, joka kertoi lapsen jatkavan omassa koulussaan.

- Nyt koulussa menee ihan ok. Lapsi menee mielellään kouluun. Olemme yrittäneet suojella lasta kaikin tavoin. Hän on älykäs kympin oppilas. Emme ole pienluokkapäätöksestä puhuneet, mutta olemme muistuttaneet, että pienluokkaan sitten, jos et osaa käyttäytyä, vanhemmat kertovat.

"Kostotoimenpide ja ajojahti"

Tapausta mutkistavat mahdolliset jääviysongelmat erityisopetukseen siirron valmistelussa. Kantelun kohteena ollut pojan aiempi opettaja kuuluu Lahden opetus- ja kasvatusjohtajan Lassi Kilposen lähipiiriin.

- Meillä on vahva epäilys siitä, että tässä on kyse jonkinlaisesta kostotoimenpiteestä ja ajojahdista, vanhemmat katsovat.

Vanhemmat sanovat lapsensa koulunkäynnin muuttuneen oikeustaisteluksi. He haluavat kertoa kokemuksistaan, koska kokevat, että tilanne koulun kanssa ei enää voi hankaloitua.

- Nyt on mahdollisuus, että lapsi voisi käydä alakoulun kaksi viimeistä luokkaa terveellä oppilaan, opettajan ja koulun välisellä suhteella. Toivon, että lasta autettaisiin sen sijaan, että revitään mattoa alta. Olemme päätyneet siihen, että avoin puhuminen asiasta on viimeinen oljenkortemme, meni syteen tai saveen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi