Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Professorit: Yliopistojen pääomituksen pitää kohdistua yliopistoihin ja perustutkimukseen

Pääomituksen suuruuden pitää olla yli miljardin, jotta lisärahoituksesta voidaan puhua, Professoriliitto sanoo.

Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri kehottaa suuntaamaan korkeakoulujen lisäpääomituksen tuotot yliopistoille ja tutkimukseen. Kuva: Vesa Moilanen

Akavalainen Professoriliitto pitää hallituksen muutaman viikon takaista ilmoitusta yliopistojen lisäpääomituksesta hyvänä, jos pääomituksen tuottamat lisäresurssit kohdistuvat yliopistoihin ja tutkimukseen. Liiton mukaan "suurimman osan" tuotosta pitää kohdistua juuri näille.

Hallituksen kaavaileman pääomituksen suuruusluokaksi on esitetty satoja miljoonia euroja. Pääomitus on tarkoitus rahoittaa valtion omaisuuden myynnillä.

Professoriliittoa pääomituksen määrä ei kuitenkaan vakuuta.

- Jotta pääomittamisen tuotoilla voidaan edes kompensoida yliopistoille alkusyksystä päätetyt kilpailukykysopimuksen tulkinnasta johtuvat leikkaukset, puhutaan noin 800 miljoonasta eurosta. Summan pitää mennä yli miljardin, että pääomittamista voidaan mainostaa lisärahoituksena, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri sanoo.

Professoriliitto vetoaa myös tuoreen talousnobelistin Bengt Holmströmin arvovaltaan puolustaessaan näkemystään. Holmström luovutti elokuussa yhdessä Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän kanssa valtiovarainministeriölle muistion Suomen talouspolitiikan suuntaustarpeista, ja juuri tässä muistiossa puhutaan pääomittamisesta. Ajatus pääomittamisesta ei ole peräisin hallituksen asettamasta korkeakoulujen lisärahoitusta pohtivasta työryhmästä, vaan kolmen ekonomistin työstä, ja työtä pitäisi katsoa kokonaisuutena, liitto esittää.

- Talousnobelistimme on useaan otteeseen korostanut perustutkimuksen merkitystä ja sitä, ettei hallitus voi päättää tutkimuksen painoaloista. Tämä on hyvä muistaa, kun lisäresursseista ja pääomittamisesta tehdään keväällä päätöksiä, Hämeri huomauttaa.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi