Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mikä ihmeen voguing? Madonnan tunnetuksi tekemä tanssilaji on vaikeampaa kuin mitä kuvittelisi

Venla Vuorio sanoo, että haluaa tanssitunneilla korostaa hyvää fiilistä piiskan sijaan. Hänestä on upeaa nähdä, miten naisista kuoriutuu kuukausien aikana ihania diivoja. Kuva: Juha Peurala

Vogue on tanssilaji, joka syntyi 1980-luvulla Yhdysvaltojen homoyhteisössä. Suuri yleisö tuntee voguen Madonnan Vogue-kappaleesta ja siihen tehdystä musiikkivideosta, joka julkaistiin vuonna 1990. Voguingin Suomeen tuonut koreografi Venla Vuorio tutustui lajiin syvemmin asuessaan New Yorkissa, jonne hän lähti heti yo-kirjoitusten jälkeen.

- Voguen alkuperäinen idea oli imitoida supermalleja ja heidän poseerauksiaan muotilehdissä. Undergroud-homoyhteisöissä kilpailtiin siitä, kuka tekee poseeraukset parhaiten, Vuorio kertoo.

Madonnan Vogue kertoo tanssilajista, ja hänen Blond Ambition -kiertueellaan oli mukana lajin taitavia underground-tanssijoita.

- Lajiin kuuluu myös runway-kävely, eli matkitaan huippumallien catwalk-kävelyä. Voguing vaatii vahvaa asennetta, itseluottamusta ja tähtisademeininkiä.

Vogue raakaa ja naisellista yhtä aikaa

Alunperin Vuorio innostui katutanssilajeista asuessaan Ruotsissa ennen yo-kirjoituksia. Vuorio tykästyi musiikkigenreen, ja lähti kirjoitusten jälkeen Asikkalasta New Yorkiin. Siellä hän hurahti house-tanssiin ja hiphopiin. Voguingia hän kokeili vasta vuonna 2009 asuessaan Pariisissa.

- Pidin ensin tanssilajia helppona käsien heilutteluna. Mutta kun kokeilin sitä, koin valaistumisen. Ensinnäkään olin ainut tunnilla, jonka kädet menivät eri suuntaan. Ei se ollutkaan niin helppoa! Toisekseen tuli tunne, että tätä on saatava lisää.

Vuorio lähti New Yorkiin ja treenasi vogueta lisää. Hiphop-vuosien jälkeen laji tuntui ihanan naiselliselta.

- Rap-kulttuuri on maskuliininen, ja löysät vaatteet korostivat sitä vaikutelmaa myös naisilla. Vogue on rehellistä, raakaa ja aitoa, mutta saa olla naisellinen.

Intohimo tuonut leipää ja menestystä

Suomeen palattuaan Vuorio alkoi opettaa voguingia, vaikkei vielä itsekään täysin ymmärtänyt, mitä kaikkea laji pitää sisällään. Jälkikäteen hän on kiittänyt itseään, että uskalsi aloittaa opetustyön keskeneräisenä. Paljon olisi jäänyt kokematta, jos olisi jänistänyt.

Vuorio on menestynyt vogue-kilpailuissa läpi 2010-luvun niin tanssijana kuin koreografina. Hänen So you think you can danceen - Suomessa DANCE - tekemä koreografiansa pärjäsi kisassa hyvin ja oli yleisöäänestyksen neljäs. Voguing on tehnyt Vuoriota tunnetuksi ja tuonut leipää pöytään.

- Olen aina ollut kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä sitä mitä haluan, toteuttaa intohimoani. Kannustan kaikkia tekemään niin. Vaikkei voisi tehdä itselleen rakkainta asiaa työkseen, sitä kannattaa tehdä edes vapaa-ajalla.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi