Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mediatutkija Veijo Hietala tosi-tv-ohjelmista: Vain kuolema enää tabu, mutta eiköhän sekin vielä nähdä

Kiss Bang Love Suomi on yksi uusimmista tulokkaista tosi-tv-tarjonnassa. Siinä sinkut valitsevat seuraa suutelemalla sokkoina. Kuva: Sanna Vihervuori

"Tosi-tv -ohjelmat ovat tulleet jäädäkseen, mutta ne ovat hiipumassa vain osaksi tarjontaa. Katsojien kyllästyminen on terve merkki siitä, että kyseessä on muoti-ilmiö eikä televisiovallankumous." Näin kirjoitettiin sanomalehti Kalevan pääkirjoituksessa 10 vuotta sitten.

Toisin kävi.

- Tosi-tv:n suosio perustuu autenttisiin tunteisiin. Katselimme yli sadan vuoden ajan elokuvateattereissa ja sitten kuvaruuduilta näyteltyjä tunteita, mutta ne eivät enää riitä. Varmin todiste aidoista tunteista ovat kyyneleet, siksi niitä haetaan tosi-tv-ohjelmissa lähes epätoivoisesti, sanoo mediatutkija ja filosofian tohtori Veijo Hietala.

- Valitettavasti katsojat vain turtuvat samoihin tunteiden metsästyskeinoihin, joten haetaan yhä rajumpia konsteja. Esimerkiksi deittiohjelmissa tavataan ensimmäisen kerran alasti tai alttarilla vihkimistoimituksessa. Britanniassa pyörii jo formaatti, jossa ensimmäiseksi nähdään treffikumppaniehdokkaista pelkät sukupuolielimet.

Kaikkea kokeillaan ja liikutaan Hietalan mielestä osin laillisuuden rajamaillakin. Vain kuolema on toistaiseksi pysynyt jonkin sortin tabuna.

- Todennäköisesti jollakin näennäisellä yhteiskunnallisella syyllä sekin vielä saadaan tosi-tv:n materiaaliksi, Hietala uumoilee.

Samaistumista ja ylemmyyden tunnetta

Tosi-tv on muuttunut vuosien saatossa paljon lämpimämmäksi ja tunteisiin vetoavammaksi kuin aikaisemmin, sanoo lahtelainen Milla Bruneau, operatiivinen johtaja Yellow Film & TV:ssä.

Realityn trendi on siirtymässä pois pelkästään tavisten esittelystä, ja yhä enemmän tehdään tosi-tv:tä julkkisten kanssa. Yksi suuntaus on ammattimaisten tosi-tv-tähtien bilettäminen ja eroottiset seikkailut.

- Toisaalta tosi-tv on myös palannut juurilleen, sillä suuntaus alkoi 1990-luvun alussa poliisien ja muiden pelastusammattilaisten työn seuraamisesta.

Tosi-tv tekee julkisuuden henkilöistä arkisempia ja helpommin lähestyttäviä.

- Suosio perustuu siihen, että katsoja samaistuu katsomaansa. Toki vielä on sarjoja, joissa on kyse siitä, että katsoja saa kokea paremmuuden tunnetta muiden toimintaa katsellessaan. Mikä olisikaan viihteellisempää kuin seurata nuorten kännisekoilua jossain rannalla kun samalla tuntee itsensä paljon fiksummaksi. Tosi-tv on silti nykyään enemmän feel good -osastoa ja varsinaiset ”tylytyssarjat” ovat historiaa, Bruneau luonnehtii.

Bruneaun mielestä sellaista aihetta ei olekaan, mitä televisoissa ei voisi näyttää - kunhan se on laillista.

- Rajoja on kyllä koeteltu maailmalla, Suomessa ei juurikaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi