Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Professori Ylellä: Yliopistojen pääomittamisessa hallituksen mallilla vain hukataan tuottoa

Tuottavaa omaisuutta myydään ja rahaa hukataan vielä välikäsiin, Markku Kuisma arvostelee Ylellä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi yliopistojen ja korkeakoulujen lisäpääomituksesta viikonloppuna. Pääomitus rahoitetaan toteutetaan valtion omaisuutta myymällä. Kuva: Vesa Moilanen

Valtionyhtiöistä vastikään kirjan julkaissut Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma ei näe järkeä hallituksen suunnitelmassa pääomittaa yliopistoja. Kuisma kertoo näkemyksestään Ylellä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi viikonloppuna Lännen Median haastattelussa, että hallitus pääomittaa yliopistoja ja korkeakouluja ensi vuonna "sadoilla miljoonilla" euroilla hallitusohjelmassa sovitun pääomittamisen lisäksi. Pääomittamiselle on asetettu ehtoja.

Opetusministerin mukaan pääoma saadaan valtion omaisuuden myynnistä.

Kuisman mukaan päätöksessä on "vaikeaa nähdä minkään valtakunnan järkeä", jos pääomitus toteutetaan myymällä valtion omaisuutta.

- Hukataan tuottavaa omaisuutta silloin, kun olisi mahdollisuus ottaa nollakorkoista tai miinuskorkoista lainaa jos ja kun sitä johonkin hyödylliseen tarkoitukseen saa. Ei kukaan yksityishenkilö tai yritys hoida talouttaan näin järjettömällä tavalla, Kuisma sanoo Ylen haastattelussa.

Kuisman mukaan valtion omistusten myynti on ideologinen valinta, joka ei ole taloudellisesti perusteltavissa. Pääomittamisessa järkevintä olisi antaa osakkeita suoraan yliopistolle, jolle pääomaa ei kuluisi välivaiheissa. Valtiolla on hyvin tuottavia osakepapereita, joiden osinkotuotosta korkeakoulut voisivat nauttia, Kuisma sanoo. Hän mielestään valtio voisi antaa yliopistoille ja korkeakouluille esimerkiksi Fortumin, Metson ja Sammon osakkeita, "jos valtio ei nyt itse mitenkään kykene nauttimaan näistä tuloista".

Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä valtion omaisuuden myyminen voi olla järkevää, jos pääoma sijoitetaan kasvua tuottavaan toimintaan kuten yliopistoihin. Samoja valtion omistuksien myymisestä saatavia varoja on kuitenkin Oksaharjun mielestä jo soviteltu muihinkin tarkoituksiin.

Oksaharjun mukaan mielessä kannattaa pitää sekin, ettei valtion omaisuuden myynti tarkoita välttämättä huonoimman osuuden myymistä. Ostajien kiinnostus kohdistuu parhaisiin omistuksiin.

- Valtio on myynyt esimerkiksi Teliaa ja Sampoa, ja näistä on menetetty osinkotuotot pysyvästi, Oksaharju sanoo.

Lähde: Yle

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi