Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

2016 on ollut hyvä vuosi viinisadolle - Ruotsissa

Ruotsin viinirypälesadosta on tulossa tänä vuonna poikkeuksellisen runsas ja laadukas. Kuvan rypäleet ovat Saksasta. Kuva: KSML

Lämmin kesä teki kuluvasta vuodesta poikkeuksellisen hyvän viinirypälevuoden - ainakin Ruotsissa. Loka-marraskuussa korjattava sato on poikkeuksellisen suuri, uutistoimisto TT kertoo.

TT on haastatellut Skånen Ystadin lähellä viiniä viljelevää Staffan Lakea.

Laken mukaan viiniköynnökset ehtivät kukkia aikaisin keväällä, lämmin kesä oli hyvä tertuille, ja lämmin syksy on antanut mahdollisuuden jättää rypäleet kypsymään.

- Odotamme niin pitkään kuin mahdollista, koska haluamme mahdollisimman kypsiä rypäleitä, Lake sanoo.

Hänen mukaansa moni viljelijä ei ole kertaakaan aiemmin saanut niin suuria rypäleterttuja kuin tänä vuonna. Odottelussa on kuitenkin riskinsä. Sateet laskevat rypäleiden sokeripitoisuutta, ja tyypillinen syyssää on otollinen homeelle, Lake sanoo.

"Ruotsalainen valkoviini on parempaa"

Lake valmistaa viiniä rypäleistään, mutta hyvä sato ei vielä takaa kunnollista viiniä, hän varoittaa. Prosessin on toimittava, ennen kuin tuloksena on hyvää viiniä. Tänä vuonna voidaan kuitenkin saada poikkeuksellisen suuri määrä rypäleistä puristettua - viime vuonna home pilasi noin 70 prosenttia sadosta.

Lake mukaan erityisesti vihreästä Solaris-lajikkeesta tulee pohjoisissa oloissa hyvää viini, sillä se on hänen mukaansa "erinomainen meidän oloihimme".

- Minusta ruotsalainen valkoviini on mielenkiintoisempaa ja yleisesti sanottuna parempaa, mutta se on minun henkilökohtainen mielipiteeni, Lake sanoo.

Ruotsissa on 35 ammattimaista viininviljelijää ja 230 harrastusviljelijää, Ruotsin viiniyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Lake kertoo.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi