Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

HS: SDP:hen liittyneellä suomensyyrialaisella jihadistiyhteyksiä

Rami Adham kiisti jihadistiyhteydet Helsingin Sanomille. Lehtikuva / Timo Jaakonaho

SDP:n jäseneksi aiemmin tässä kuussa liittyneellä "lelusalakuljettajalla" Rami Adhamilla on jihadistiyhteyksiä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Suomensyyrialainen Adham on ollut esillä sekä Suomessa että kansainvälisissä medioissa, koska hän on käynyt Syyrian Aleppossa lähes 30 kertaa ja vienyt esimerkiksi leluja lapsille. Adham itse kiistää jihadistiyhteydet HS:lle.

Väitetyt jihadistiyhteydet nosti esille SDP:n jäsen Anter Yasa Facebook-päivityksessään lauantaina. Yasa totesi päivityksessään "tuntevansa häpeää" puolueen edustajana.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kertoo STT:lle, että asia selvitetään alkuviikosta.

Adham muun muassa poseeraa Facebook-sivullaan Abdullah al-Muheisnin kanssa, joka on HS:n haastatteleman Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan tunnettu jihadistisaarnaaja.

Juusola on ottanut Adhamin esille Twitterissä. HS:n haastattelussa hän sanoo, että Adhamin jihadistisiteet ovat selvät.

Juusola ei pidä ongelmallisena niinkään yhteyksiä islamisteihin, koska järjestöt ovat ainoa väylä Aleppoon. Sen sijaan Adhamin kommentit ovat Juusolan mukaan "jyrkän uskonnollisen ääri-ihmisen kommentteja" ja "hyvin voimakkaasti shiiamuslimien vastaisia". Samaa mieltä on HS:n haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

SDP selvittää, mistä on kyse

Adham kirjoitti aiheesta Facebookiin sunnuntaina.

– Työtäni teen tiiviissä yhteistyössä Suomen viranomaisten kanssa. Samalla ehkäistään radikalisoitumista täällä Suomessa, hän kirjoittaa.

Adham toteaa myös olevansa harras muslimi ja uskovansa uskontojen väliseen vuoropuheluun.

SDP:n Paananen kertoo, että hän on Adhamin itse kirjoittaman päivityksen tietojen varassa. Tiedot lähtevät hänen mukaansa siitä, että Adham jakaa puolueen käsityksen loukkaamattomasta ihmisarvosta sekä demokratian ja väkivallattomuuden kunnioittamisesta.

Paananen sanoo, että asian vuoksi kokoonnutaan, jotta saadaan selville, mitkä tulkinnat ovat oikeita.

– En ole varma, missä maassa hän (Adham) tällä hetkellä on. Nämä ovat sellaisia keskusteluita, ettei niitä oikein puhelimitse käydä.

Jäsenet eivät liity suoraan puolueeseen vaan puolueosastoihin. Tällaisessa tapauksessa Paananen haluaa kuitenkin itsekin kuulla, mikä asian luonne on.

Puolueosaston uusien jäsenien taustoja ei Paanasen mukaan erikseen tarkisteta. Jos käy ilmi, että kenen tahansa jäsenen toiminta ei ole puolueen linjan mukaista, ensimmäisenä järjestetään aina keskustelu.

Puolueella on käytössään väliaikaisia ja pysyviä rangaistustoimenpiteitä. Niihin turvaudutaan Paanasen mukaan hyvin harvoin.

– Yleensä ihminen havaitsee itse olevansa väärässä seurassa ja vetää siitä johtopäätökset.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi