Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mitä ajatuksia kaupunginjohtajan budjettiesitys herätti? - näin Lahden päättäjät kommentoivat

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta julkisti tiistaina budjettiesityksen, joka ennakoi ensi vuodelle 1,2 miljoonan euron alijäämää. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen uudelle hyvinvointikuntayhtymälle luo epävarmuutta talousarvion toteutumiselle. Menot saattavat muutosvaiheessa kasvaa ennakoitua enemmän.

Sivistyspalveluihin kohdistuvat säästöt ja kiinteistöveron korottaminen nousevat todennäköisesti puheenaiheiksi budjetin jatkokäsittelyssä. Näin Lahden päättäjät kommentoivat budjettiesitystä:

Mika Karin (sd.) Kuva: Sami Kuusivirta

Mika Kari (sd.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja:

- Talousarvioesityksessä näkyy, että ennustettavuus on heikentynyt. Siihen vaikuttaa keskeisesti hyvinvointikuntayhtymän perustaminen. Kunnan rahoituspohja heikkenee. Epävarmuus on iso ongelma. Kannan isoa huolta siitä, miten kaupungin luottamushenkilöt voivat koota uuden muuttuvan rakenteen riittävän tiedon pohjalta. Luottamushenkilöiden kontaktit asioihin voivat liiaksi etääntyä. Miinusmerkkisen budjetin rakentaminen tiukkojen talouspuheiden jälkeen on signaali, jota ei ole lähdetty tavoittelemaan.

Juha Rostedt (kok.) Kuva: Armi Salonen

Juha Rostedt (kok.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja:

- Alijäämäinen budjetti tuntuu minusta hyvin pahalta. Alijäämäisen budjetin tekeminen kertoo siitä tuskasta, mikä kaupungin taloudessa on. Juustohöyläämisen tie on kuljettu loppuun toistaiseksi. Totta kai jossain voi olla vielä jotain (höylättävää), mutta ei mitään isoja. Kamppailua työttömyyden vähentämiseksi ja elinkeinopolitiikan vahvistamiseksi pitää jatkaa pitkäjänteisesti. Sitä kautta tulojakin saadaan lisää. Sote on se suuri tuntematon tällä hetkellä. Rakenteet maakunnallisessa sotessa on saatava siihen asentoon, että sote-menojen kasvua voidaan rajoittaa.

Jarkko Nissinen (sd.) Kuva: Mirja Hussain

Jarkko Nissinen (sd.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja:

- Miljoonan alijäämä satojen miljoonien budjetissa on niin pieni, että se on varmasti tarvittaessa pyöräytettävissä nollaan. Merkittävin kysymys koko budjetin kannalta on se, kyetäänkö erikoissairaanhoidon kuluja taittamaan. Tällä hetkellä ei näytä siltä. Meidän pitää voimakkaasti tukea hyvinvointikuntayhtymän päättäjiä. SDP tulee nostamaan terveyskeskusmaksut esille budjettikäsittelyssä. Tälle vuodelle tehty korotus pitää poistaa ensi vuodeksi. Täytyy puntaroida, voisiko peruskoulu- ja lukiopuolelle joitain satoja tuhansia löytää.

Lasse Koskinen (ps.)

Lasse Koskinen (ps.), kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja:

- Ensi vuoden talousarvioon on pyrittävä löytämään lisäsäästöjä siten, että nyt viivan alle jäävä miinus vaihtuu nollatulokseen. Toimialoja on jouduttu höyläämään useampaan otteeseen. Esimerkiksi sivistystoimen puolella on todella vaikea tilanne käyttövarojen puolella, mutta pakko on nyt pärjäillä ja selvitä. Edessä on ainakin kaksi hyvin tiukkaa vuotta. Kunhan investointipaine purkautuu, niin tilanne muuttuu valoisammaksi. Yksin höyläämällä ei kuitenkaan tulosta tehdä. Verotuloja on saatava lisää.

Hannu Himanen (kok.) Kuva: Mirja Hussain

Hannu Himanen (kok.), sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja:

- Ensi vuoden budjetissa sote-kulut aiheuttavat eniten päänvaivaa, jos menot karkaavat uudessa hyvinvointikuntayhtymässä. Suurin ongelma ei ole sote-menojen suuruus, vaan kaupungin saamien tulojen pienuus. Tulopuolelle pitäisi saada lisää. Vaikka työttömyys on tippunut ja valoa näkyy, ei tulopuoli kasva kovin helposti. Lahden tilanne ole niin toivoton kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Emme ole syömävelan puolella. Palkat ja muut juoksevat menot kykenemme kattamaan edelleen tulorahoituksella.

Pekka Komu (sd.) Kuva: Mirja Hussain

Pekka Komu (sd.), teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja:

- Uskoin pitkään, että pääsisimme nollatulokseen. Sote-puolen menojen kanssa täytyy olla erittäin tarkkana. Toivon, että siellä on nyt parhaat kyvyt hoitamassa taloutta. Lahden pitää huolehtia omista intresseistään ja katsoa, ettei mitään isoja virheitä tule. Jos sote pettää, tilanne on täysin kestämätön. Vaikka millään toimialalla ole enää löysiä, ollaan sivistyspuolella todella vakavassa tilanteessa, eikä siellä ole enää yhtään leikkaamisen varaa. Teknisellä puolella joudumme joitain hankkeita lykkäämään ja joitakin maksujen korotuksia joudutaan tekemään.

Milla Bruneau (kok.) Kuva: Mirja Hussain

Milla Bruneau (kok.), valtuustoryhmän puheenjohtaja:

- Alijäämäinen budjetti kertoo oikeasti ahdingosta, jossa ollaan. Peräänkuulutan jatkossa selkeitä rakenteellisia muutoksia. Juustohöylämeininki ei pitkässä juoksussa ole ratkaisu. Kiinteistöveron korotuksen näemme kipupisteenä. Haluaisimme, että korotus ainakin saataisiin pidettyä mahdollisimman pienenä. Sivistyspuolesta on keskusteltu paljon. Lukioissa kipuraja on jo saavutettu. Asia ilman muuta keskusteluttaa. Sote-palveluissa kaupungin omistajaohjaus on todella tärkeää. Täytyy olla myös kärsivällisyyttä. Kun uutta lähdetään tekemään, se ei tule hetkessä valmiiksi. Ensimmäisessä vaiheessa muutos myös ehkä tulee maksamaan.

Martti Mäkelä (ps.) Kuva: Armi Salonen

Martti Mäkelä (ps.), valtuustoryhmän puheenjohtaja:

- Miljoonan euron alijäämään on kai tyydyttävä, koska tänä vuonna mennään paljon enemmän pakkasen puolella. Toisaalta nollatulokseen pitäisi vähintään pyrkiä. Sivistystoimessa tilanne on hyvin ongelmallinen, koska opetuksesta ei paljon enempää voi ottaa. Ryhmäkokojen suurentaminen ei mielestäni enää tule kyseeseen. Me hyvinvointiyhtymän jäsenet olemme aika kovassa paikassa. Aikataulu on kiireellinen ja uudistuksia pitäisi saada aikaiseksi. On vielä vaikea sanoa, onko Lahden sosiaali- ja terveyspalveluihin varaama rahapotti riittävä. Aikamoinen kiire on tehdä kaikki jutut ja nivoa erilliset osat yhteen. Muutoksesta tulee pakostikin kuluja. Voi tulla yllätyksiä, jotka vetävät budjetin kuralle.

Kaarina Suhonen (kesk.) Kuva: Sami Kuusivirta

Kaarina Suhonen (kesk.), valtuustoryhmän puheenjohtaja:

- Aika tiukassa ajassa eletään. Sivistyspuoli ja perusopetus on meille kohta, jota varmasti puidaan. Opetuksen puolen miljoonan euron lisäsäästö arveluttaa. Hyvinvointiyhtymän luottamushenkilöpuoleen on satsattu vahvasti. Edunvalvonnan pitäisi olla kunnossa. Henki on, että palveluiden täytyy muuttua ja muokkautua, jotta palvelutasoa ei tarvitse laskea. On pakko sietää siirtymän aiheuttamaa painetta. Uskon, että pidemmällä aikavälillä organisaatiorajojen häivyttäminen ja virtaviivaistaminen tuo Päijät-Hämeessä säästöä.

Leena Mantere (kd.) Kuva: Armi Salonen

Leena Mantere (kd.), valtuustoryhmän puheenjohtaja:

- Periaatetasolla en hyväksy miinusmerkkistä budjettia, mutta ymmärrän tietysti, missä tilanteessa ollaan. En yhtään vähättele toimialojen ahdinkoa. Sivistystoimialasta varmasti käydään keskustelua. En näe järkeä lähteä avaamaan sote-puolen budjettia sen enempää. On pakko hyväksyä, että sinne menee tässä vaiheessa könttäsumma. Korvamerkintöjä on aika mahdotonta lähteä vaatimaan. Realismia on, että yhtymän kulut ovat aluksi suuremmat kuin osataan aavistaa. Uskon, että kasvuvauhtia pystytään tulevaisuudessa hillitsemään.

Elisa Lientola (vas.) Kuva: Armi Salonen

Elisa Lientola (vas.), valtuustoryhmän puheenjohtaja

- Aika synkät tunnelmat ovat, eikä se tullut yllätyksenä. Ryhmämme kantaa huolta siitä, miten sote-budjetoinnin käy, kun sitä viedään sokkona eteenpäin. Tiedämme haasteet kotihoidossa, sosiaalityössä ja hammashuollossa. Perusopetuksen säästöt tulevat olemaan mahdoton pala. Haluamme edelleenkin, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden purkamisesta pakitetaan niin, että päivähoito-oikeus säilyisi kaikilla. Järjestely lisää byrokratiaa, estää työllistymistä ja asettaa lapset eriarvoiseen asemaan.

Aleksi Mäntylä (vihr.) Kuva: Katja Luoma

Aleksi Mäntylä (vihr.), valtuustoryhmän puheenjohtaja

- Tällä hetkellä on niin monta epävarmuustekijää ilmassa, että koko ensi vuoden talousarvion rakentaminen on aikamoista arpapeliä. Sote-palveluihin voidaan puuttua omistajaohjauksella. Mahdollisuuksia on. Erikoissairaanhoidonkin kustannuksiin on pystytty vaikuttamaan. Sivistystoimeen tulemme todennäköisesti esittämään jonkinlaista lisäystä, koska tilanne alkaa olla mahdoton. Leikkaamalla aiheutamme lisäkustannuksia paljon kalliimmissa palveluissa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi