Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ravintola Torvi juhlii 50-vuotiasta taivaltaan - pitkän iän salaisuus asiakkaissa

Suomen maineikkaimpiin musaklubeihin lukeutuva ravintola Torvi viettää 50-vuotisjuhliaan. Juhlaviikko huipentuu lauantaina Tehosekoittimestakin tutun Matti Mikkolan johtaman Saimaa-yhtyeen keikkaan.

Torvi tunnetaan ennen kaikkea monenlaisen elävän musiikin kehtona. Aluksi se oli kuitenkin lounaspaikka, joka “vaalii vanhoja miehisten miesten ruokailupaikan perinteitä, mutta “passaa sinne viedä emäntäkin valmiin pöydän ääreen”.

Lainaukset ovat Torven mainoskirjeestä vuodelta 1967, jonka on allekirjoittanut ravintoloitsija Luukas Valtari.

Lounas maksoi tuolloin 3,70 markkaa. Naulakkomaksua ei silloinkaan peritty.

Nippe Valtari keksi tarjota eri heimoille tilat, joissa nämä saavat harjoittaa riittejään.

Lahden ensimmäinen itsepalveluravintola

Luukas Valtarin poika Niilo “Nippe” Valtari alkoi pian tehdä Torvesta klubia, jollaisena se ympäri valtakuntaa tunnetaan. Torvesta tuli kaupungin ensimmäinen itsepalveluravintola, ja yksi Suomen ensimmäisistä diskoista.

Elävää musiikkia Torvessa on tarjottu säännöllisemmin 1970-luvun puolivälistä, kun shakkimestari ja syyttäjä Jukka Suvivuo alkoi järjestää jameja ja jazzkeikkoja.

Matalaan majaan on mahtunut monenlaista elävää esitystä bluesista, rockin, punkin ja reggaen kautta metalliin, hiphopiin ja konemusaan.

Torven pitkän iän salaisuus piilee hyvin todennäköisesti siinä, että siellä on hyvissä ajoin tajuttu asiakaslähtöisyys-sanan syvin merkitys.

Valtari keksi tarjota eri heimoille tilat, jossa nämä saavat harjoittaa riittejään.

Seiniin koskettu vain pakon edessä

Erilaiset tapahtumajärjestäjät ja tee-se-itse-yhteisöt ovat nähneet mahdollisuutensa Loviisankadun kellariravintolassa. Toiset ovat touhunneet siellä pitempään, toiset vain lyhyesti, mutta asiakaskunnasta tuntuu nousevan aina tekijöitä, jotka onnistuvat löytämään uusia yleisöjä.

Seiniin on koskettu vain pakon edessä.

Ravintolassa on yhä elementtejä, jotka ovat olleet siellä aikojen alusta, kuten katossa riippuvat torvet, punainen moottoripyörä seinällä ja kaljapullo-ovenkahvat.

Asiakkaasta portsariksi ja tapahtumapäälliköksi

Joskus veto loppuu niinkin vetävällä jannulla kuin Niilo Valtarilla. Syksyllä 2013, puolen vuoden kauppaamisen jälkeen, ravintolan osti pääomasijoittajan tuella lahtelaisten musiikkivaikuttajien ryhmä: Hannu Kilkki, Arto Nevalainen, Antti Sirvo ja Jaakko Teittinen.

Kilkki, entinen Tehosekoitin-basisti, sanoi musiikkilehti Rumbassa, että ostaminen alkoi houkuttaa, koska “Torvi on niin prominentti figuuri kaupungissa.”

Se taisi olla alitajuinen lipsahdus, sillä prominentti figuuri (huomattava hahmo) Lahdessa, ja Torvessa, on Jarttu Mustonen.

Mustonen alkoi käydä Torvessa asiakkaana 1970-luvun alussa, ja alkoi järjestää ravintolassa bändi-iltoja kymmenen vuotta myöhemmin.

Mustosesta tuli Torven tapahtumapäällikkö, joka antoi asiakkaiden toteuttaa itseään. Hyvää pelisilmäänsä hän pääsi näyttämään myös baarin ovi- ja yleismiehenä.

Äijien äijä

Pari vuotta sitten Mustonen valittiin Uusi Lahti -lehdessä Lahen äijien äijäksi. Hän keräsi enemmän ääniä kuin muut ehdokkaat yhteensä.

Mustonen on palkittu ansioistaan popkulttuurin saralla myös Femma-gaalan ja Lahen Elmun elämäntyöpalkinnolla, sekä Hämeen taidetoimikunnan Pro Arte Tawastica -kunniakirjalla.

Mustonen täyttää marraskuussa 63 vuotta ja jää kuun lopulla eläkkeelle.

– Kovin vanhaksi en kyllä itseäni tunne. Duuni on sellainen, että siinä nuoremman väen kanssa pyöriessä pysyy itsekin vireämpänä, hän sanoi Uusi Lahdessa äijä-äänestyksen jälkeen.

Jarttu Mustosen eläköitymisen jälkeen Torveen jää äijien äijän mentävä aukko, mutta ravintolan tarina jatkuu.

Torvi

Osa kaupungin ensimmäistä ravintolaketjua

Avattiin vuonna 1966 arkkitehti Toivo Paatolan suunnittelemassa Lahden Kirjapaino- ja Sanomalehti oy:n talossa osoitteessa Loviisankatu 8.

Talon avajaisia vietettiin 1911. Rakennus vaurioitui talvisodan ilmapommituksissa. Alkuperäisestä osasta ovat jäljellä Loviisankadun puoleinen portaali ja osa julkisivua.

Yrittäjä Luukas Valtari avasi Loviisankatu 8:aan ensin Ravintola Tirran, joka aloitti toimintansa 1957. Yrityksellä oli osoitteessa parhaimmillaan kolme ravintolaa: Tirra, Monttu ja Torvi. Ketjun kahvila palveli kulman takana osoitteessa Rautatienkatu 3.

Torvessa ovat esiintyneet melkein kaikki suomalaisen rockmusiikin aikansa suuret Atomirotasta Sielun Veljiin ja Baddingista Zen Caféhen.

Myös nimekkäitä ulkomaalaisia esiintyjiä on nähty Lazy Lesterista John P. Hammondiin ja Iron Maidenin Paul Di'Annosta miljoonamyyntiin yltäneen Mr Bigin Eric Martiniin.

Ravintola Torven värikkäistä vaiheista on tekeillä kirja.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi