Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Taloyhtiöt eivät tunne sopimusehtojaan, neuvoja kysytään usein liian myöhään

Kiinteistöliiton lakimies Joachim Lindholm vertaa taloyhtiöiden sopimusjuridiikkaa teknisiin suunnitelmiin, eihän kukaan oleta taloyhtiön hallituksen piirtävän niitä, mutta ne pitää osata tilata asiantuntijalta. Kuva: Sami Kuusivirta

Kiinteistöomistajien etuja ajavan Suomen Kiinteistöliiton lakimies, varatuomari Joachim Lindholm antaa karun vertauksen: ostaisitko viiden euron maitopurkin?

Et, mutta laitat taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana nimesi jopa miljoonien urakkasopimukseen hahmottamatta välttämättä täysin mitä ehtoja sopimukseen sovelletaan.

Näin käy karuimmillaan, koska taloyhtiön korjausurakan kolmannen tekijän, sopimusjuridiikan merkitystä ei täysin ymmärretä.

Lindholmin mukaan urakoiden taloudelliseen ja tekniseen puoleen osataan jo hankkia asiantuntijoiden apua, mutta kolmas osuus, juridiikka jää liian vähälle huomiolle.

Riita ei koskaan ole taloyhtiön tai osakkeenomistajan etu ja juristi on kallis siivoaja. Suomen Kiinteistöliiton lakimies Joachim Lindholm

Neljä vuotta Kiinteistöliitossa työskennellyt Lindholm on arkityössään todennut, että taloyhtiön rakennusurakoiden sopimusehtoihin keskittyvälle oppaalle on tilausta markkinoilla.

Lokakuun puolivälissä ilmestyy Lindholmin kirjoittama, Kiinteistöalan Kustannuksen kustantamana Rakennusurakat taloyhtiössä - Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen.

- Kiire on lisäksi vaarallinen tekijä, koska ihan liian usein talotekniikka elää elinkaarensa loppupäähän, ennen kuin aloitetaan remontin suunnittelu vaikka aikataulutus pitäisi tehdä niin, että korjaamisen suunnittelu aloitetaan ennen kuin on pakko.

Virheitä ei voi estää, mutta vahinkoja voi minimoida

Noin 150-sivuisessa oppaassa käydään taloyhtiöiden edun ajamisen näkökulmasta läpi urakan eri vaiheet.

Tekstissä kerrotaan urakkasopimuksen solmimista edeltävistä vaiheista, varsinaisen sopimuksen tekemisestä, työmaa-ajan dokumentoinnista, urakan vastaanottamisesta ja kerrotaan urakan takuuajasta ja sen vastuista.

Lisäksi oppassa käsitellään muutos- ja lisätyöt, mahdolliset virheet ja erimieliyyksien ratkaiseminen.

Hän toteaa, että rakentaminen on siitä mielenkiintoinen ala, että kaikki liittyy tiukasti ihmisiin. Ihminen laatii suunnitelmat, kilpailuttaa, valvoo työtä työmaalla ja käyttää myös vasaraa.

- Virheiden riskit ovat isot, kun monessa kohdassa tulkitsijana ja tekijänä on ihminen. Siksi pitäisi tietää tarkkaan, mitä on sovittu ja mitä ehtoja tehty sopimus pitää sisällään.

Hän painottaa, että inhimillisiä virheitä ei sopimuksilla pysty estämään, mutta vahinkoja voidaan minimoida.

Neuvoja kysytään usein liian myöhään

Neuvoja kysytään myös aivan liian usein liian myöhään. Oppaan yksi tarkoitus onkin kannustaa taloyhtiöitä valvomaan paremmin omia etujaan.

- Riita ei koskaan ole taloyhtiön tai osakkeenomistajan etu ja juristi on kallis siivoaja. Haluaisin herättää taloyhtiöt ymmärtämään, että pitäisi tietää, mitä kaikkea ei tiedä ja että rakentamiseen liittyy tekniikan ja talouden lisäksi keskeisesti juridiikka.

Hän painottaa, että hallituksen tai isännöitsijän ei tarvitse tuntea yleisten sopimusehtojen joka pykälää, mutta urakkasopimusta tehdessä pitäisi tietää mihin kaikkialle lause: "Noudatetaan YSE 1998 -ehtoja" ulottuu.

Yksi haaste on sekin, että yleensä yhden hallituksen kohdalle osuus yksi iso remontti.

- Pitäisi osata kysyä oikeita kysymyksiä oikeaan aikaan. Pahimmassa tapauksessa liian myöhään tehdyt toimet eivät johda mihinkään ja lasku jää taloyhtiön osakkaiden maksettavaksi.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X