Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Hoitotyön vaikeat eettiset valinnat leveämmille harteille"

Tutkijakaksikko ehdottaa eettisten työryhmien perustamista hoitotyötä tukemaan.

Hoitoalan ammattilaisia lounasjonossa. Kuva: Salmi Matti

Terveydenhuollon etiikka koskettaa kaikkia - päätöksentekijöistä terveydenhoitoa tekeviin, potilaisiin ja heidän läheisiinsä, toteavat Tampereen yliopiston tutkijat Heikki ja Salla Saxén uudessa Polemia-sarjan kirjassa Miten bioetiikka voi muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa? Kirjan on kustantanut Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS).

- Hoito ei ole vain teknistä osaamista. Siihen kietoutuu erilaisia maailmankuvia, käsityksiä elämän arvosta ja merkityksistä. Maailmankuvat ovat eri ihmisillä erilaisia. Erot heijastuvat hoitamisen etiikkaan.

Arvot ovat usein pinnan alla, näkymättömissä.

- Arvovalinnat ovat aina osa terveydenhuoltoa, vaikka ne olisivat näkymättömissä. Bioetiikan tärkeitä kysymyksiä ovat terveydenhuollon ammattien vallankäyttö ja valtasuhteet, hoitojen priorisointi, hoidon rajaaminen, abortti, hedelmöityshoidot, elinsiirrot, mielenterveyden määrittely ja lääkehoito, eutanasia, elvyttämiskielto, elinluovutukset ja ihmisen geenien muokkaaminen.

- Eettisiä päätöksiä ei saa jättää yksin hoitavan lääkärin kannettavaksi, vaikka muodollinen päätösvalta onkin lääkärillä. Toisaalta epämuodolliset kahvihuonekeskustelut eivät riitä. Vaikeita eettisiä päätöksiä tulee hoitoyhteisöissä käsitellä avoimesti, erilaisia näkökulmia punniten. Terveydenhuollon yksiköissä voisi käytännössä olla 3-5 henkilökunnan jäsenen muodostama etiikkatiimi. Se voitaisiin kutsua paikalle auttamaan asianosaisia valintojen läpikäymisessä, tutkijakaksikko neuvoo.

Vaihtoehtona on maailmalta hankittu malli:

- Suomeen voitaisiin myös perustaa maa-ilmalla vakiintuneiden käytäntöjen mukaan sairaalabioeetikoiden ammattiryhmä. Uudet ratkaisut voivat vähentää terveydenhuollon ammattilaisten eettistä kuormitusta. Samalla voidaan tuoda esille erilaisia arvonäkökulmia yllättävilläkin tavoilla.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi