Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaiskansanedustaja kuolemaan johtaneesta mielenosoituksesta: Suomen Vastarintaliike ei tarkoittanut tappaa ketään

Lahtelainen kansanedustaja Martti Talja (kesk.) ei yhden tapauksen perusteella tekisi johtopäätöksiä, kuinka suuri uhka poliittinen väkivalta on Suomessa. Kuva: Armi Salonen

Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) mielenilmauksessa Helsingissä sattuneen pahoinpitelyn perusteella ei voi tehdä suuria johtopäätöksiä poliittisesta väkivallasta Suomessa. Tätä mieltä on lahtelainen kansanedustaja Martti Talja (kesk.).

- Tämä on yksittäistapaus ja erittäin valitettava. Kyse oli yksittäisten henkilöiden maltinmenetyksestä eikä se ollut tämän ryhmän tai mielenosoituksen tavoite.

Äärioikeistolainen SVL järjesti mielenilmauksensa toissaviikon lauantaina Helsingin asema-aukiolla. Tapahtumaan osallistunut mies pahoinpiteli toisen miehen, joka myöhemmin menehtyi vammoihinsa. Pahoinpitelijä ilmoittautui poliisille.

Talja pitää tärkeänä, että väkivaltaan taipuvaiset järjestöt laitetaan viranomaisten seurantaan ja toistuvat rikokset johtavat siihen, että ryhmien toimintaan puututaan.

- Mikä on yksityisten kansalaisten velvollisuus ilmoittaa havainnoistaan, siihen viranomaisten on annettava ohjeistusta.

Mihin raja vedetään?

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on jo ehtinyt ilmoittaa, että äärijärjestöjen laillisuus ja niiden toimintaan puuttuminen tulee viranomaisten arvioitavaksi.

Yhdistymisvapauden rajoittaminen ei hollolalaisen kansanedustajan Jari Ronkaisen mielestä (ps.) ole ongelmaton tapa ennaltaehkäistä poliittista väkivaltaisuutta.

- Kuka vetää rajan, mikä on kiellettyä ja mikä sallittua? Kun ajatellaan vasemmistoanarkistien toimintaa itsenäisyyspäivän alla, niin onko se sallittua? Jos raja vedetään, sen on oltava hyvin selkeä ja sen on koskettava niin oikeistolaisia kuin vasemmistolaisiakin ääriryhmiä.

Ronkainen korostaa, ettei hän hyväksy väkivaltaa.

- Se ei ole ratkaisu mihinkään.

Vahva viesti tarpeen

Lahtelainen demarikansanedustaja Mika Kari vaatii yhteiskunnalta selvää viestiä ääriliikkeille, että rikollista toimintaa ei voida hyväksyä. Helsingin Asema-aukion välikohtaus ei ollut ensimmäinen kerta kun väkivalta nousi esiin SVL:n kannattajakunnassa.

Rikoslaki antaa mahdollisuuden puuttua järjestäytyneseen ja järjestäytymättömään katuväkivaltaan, mutta vahinko on jo tapahtunut, kun rikosta aletaan selvittää. Karin mielestä asioihin pitäisi kyetä puuttumaan jo ennen kuin kukaan tuntee vetoa arveluttavaan toimintaan.

- Tämä yhteiskunta onneksi aika hyvin pystyy tarjoamaan erilaisia turvaverkkoja, mutta ovatko ne riittävän tiuhaan viritetty, etteivät ihmiset pääse ajautumaan huolestuttaviin ryhmiin?

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi