Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suosikkibloggaaja Annika O. tunnistetaan jopa Tinderissä: "Nykyään on vaikea luottaa ihmisiin"

Annika Ollila on elättänyt itsensä bloggaamisella jo viiden vuoden ajan. Suurin osa ajasta kuluu taustatyöhön, eikä varsinaisten postausten tekemiseen. Kuva: Kai Sinervo

Ammatikseen bloggaavien määrän pystyy edelleen laskemaan kahden käden sormin. Yksi heistä on lahtelainen Annika Ollila, eli Annika O., jota on kutsuttu myös Suomen suosituimmaksi bloggaajaksi. Nykyään Helsingissä asuva Ollila, 21, on elättänyt itsensä lifestyleblogillaan jo 16-vuotiaasta asti.

Parhaimmillaan Annika O. -blogilla on ollut 140 000 lukijaa kuussa. Sivunäyttöjä on ollut vuodessa jopa kahdeksan miljoonaa. Esimerkiksi Instagramissa Ollilalla on 100 000 seuraajaa.

Bloggaamisen varjopuolista on tullut raskaita, vaikka työ tuntuukin Ollilasta omalta jutulta. Ollila aikoo ottaa tämän vuoden rauhallisesti, koska hän haluaa asettaa aiempaa tarkemmat rajat yksityisyydelleen. Oikeastaan, jos Ollila saisi nyt valita, hän olisi kokonaan ilman julkisuutta.

Juttelijoita riittää kaduilla, festareilla ja Tinderissä

Ollila on aina asettanut rajat sille, mitä hän kertoo julkisuuteen itsestään ja läheisistään. Hän julkaisee harvoin kuvia kavereistaan, joilla ei ole omaa blogia. Varsinkin ihmissuhdeasiat ja huolet ovat sellaisia, mitä Ollila ei halua jakaa lukijoilleen.

- Olen pitänyt linjan, että kerron vain sellaisia asioita, joita kadulla voisin kertoa tuntemattomalle ihmiselle, Ollila selittää.

Julkisuus on vaikuttanut myös Ollilan ystäväpiiriin. Uusien ystävien saaminen on hankaloitunut työn takia.

- Nykyään on aika vaikea luottaa ihmisiin, koska on sellaisia, jotka haluavat kaveerata hyötyäkseen työstäni. Yleensä sen näkee kuitenkin aika nopeasti, Ollila kertoo.

Onneksi on hyviä ystäviä, joista monet ovat säilyneet kouluajoilta Lahdesta. Ollilan mielestä yksi bloggaamisen parhaista puolista ovat hyvät ystävät, joita hän on blogipiirien kautta saanut.

Ollilan perhe on ylpeä hänen menestyksestään, vaikka julkisuus vaikuttaa heihinkin. Ollila tunnistetaan usein kadulla, ja varsinkin festareilla ihmiset tulevat juttelemaan. Jopa deittipalvelu Tinderissä Ollila tunnistetaan.

- Se on ollut vähän huvittavaa, että miehet ovat tulleet Tinderissä sanomaan, että hei oon lukenut sun blogia, lähdetkö kahville, Ollila nauraa.

"Kukaan ei ajatellut, että tästä voi tulla työ"

Ensimmäisen blogikirjoituksensa Ollila teki 14-vuotiaana. Tuolloin blogit eivät olleet Suomessa vielä kovinkaan suosittuja, ja muut bloggaajat olivat iältään vanhempia. Siksi Ollilan blogi keräsi nopeasti nuorta lukijakuntaa. Vuoden jälkeen blogi jäi tauolle, mutta taas vuoden päästä Ollila oli takaisin näppäimistön äärellä. Lukijat olivat säilyneet, ja määrä kasvoi entisestään. Jo puoli vuotta uudelleen aloittamisen jälkeen Annika O. siirtyi Indiedays-blogiportaaliin, joka maksaa kirjoittamisesta palkkaa.

- Ei kukaan ajatellut alun perin, että tästä voi tulla työ, koska Suomessa ei ollut bloggaamista työkseen tekeviä. Nyt monet aloittavat siksi, että haluavat siitä työn. Ehkä silloin motiivit ovat vähän väärät, mutta kukin tyylillään.

Bloggaajalle arki on puhelinpalavereita

Bloggaajan työ mahdollistaa vapaan elämäntyylin, koska kirjoittaminen ei ole sidottu tiettyyn aikaan ja paikkaan. Usein töitä tehdään ulkomailla, festarien aikana ja kahviloissa. Nykyään Ollilalla ja muutamalla bloggaajakaverilla on yhteinen toimisto.

- Käytännössä olet koko ajan töissä, ja se on tosi stressaavaa. Jos hommia ei ole tehty, ne on pakko tehdä illasta. Nyt toimistolla tähtäämme siihen, että koneen voi jättää välillä sinne.

Bloggaajan arki täyttyy lähes päivittäisistä puhelinpalavereista, yhteistyökuvioiden hoitamisesta sähköpostitse, tapahtumista, työmatkoista ja verkostoitumisesta. Myös yrityksen paperityöt vievät aikaa.

- Postauksien tekeminen on se pienin juttu. Joskus ei ehdi edes istua ja kirjoittaa, kun taustatyötä on niin paljon.

Blogi ja some eivät kerro kaikkea

Ollilaa harmittaa se, että monet kuvittelevat hänen elämänsä olevan vain sellaista, millaiselta se blogin kautta vaikuttaa.

- En silottele elämääni blogissa, vaikka jätän jotain asioita kertomatta. En esitä mitään, mitä en ole. Mielestäni blogit ovat arjen pakopaikka, eikä kukaan halua lukea, jos kotini on ihan räjähtänyt.

Bloggaajia arvostellaan usein pinnallisuudesta, eivätkä kaikki pidä bloggaamista oikeana työnä. Osaa vaatteiden, sisustuksen ja ravintolaruokien esittely jopa ärsyttää. Bloggaajia saatetaan syyttää nuorten kulutuskeskeisyydestä ja ulkonäköpaineista.

Ollilan blogin lukijat ovat keskimäärin 16-25-vuotiaita naisia. Ollila myöntää, että varsinkin nuoremmat lukijat eivät välttämättä ymmärrä, ettei hän aina näytä siltä kuin sosiaalisen median kuvissa. Snapchatissa hän esiintyy usein meikittä, mutta Instagramin Ollila haluaa pitää omien sanojensa mukaan nättinä ja siistinä.

- En pidä itseäni esikuvana. Olen ihan tavallinen nuori nainen.

Kuka?

Annika Ollila

21-vuotias bloggaaja.

Pitää yhtä Suomen suosituimmista blogeista nimeltä Annika O.

Aloitti bloggaamisen 14-vuotiaana, rupesi saamaan palkkaa 16-vuotiaana ja perusti oman yrityksen 19-vuotiaana.

Osa Indiedays-blogiportaalia.

Instagramissa hänellä on lähes 100 000 seuraajaa, Facebookissa 11 000 ja Snapchatissa 20 000.

Syntynyt Hämeenlinnassa, asunut Lahdessa muutaman vuoden ikäisestä kaksikymppiseksi asti. Perhe, eli äiti, isä ja kolme pikkusiskoa asuvat yhä Lahdessa.

Valmistunut Salpausselän lukiosta 2013.

Muutti Helsinkiin 2015 syksyllä.

Sonja Parkkinen
sonja.parkkinen@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen