Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Aura Sallaa motivoi Euroopan kehittäminen - "Tuskin kukaan tulee Brysseliin rahan takia"

EU-virkamiehelle jäävän vähäisen vapaa-aikansa Aura Salla käyttää mieluiten matkusteluun, lenkkeilyyn tai kuntosalikäynteihin. Kuva: ANNIKA MIETTINEN

EU-tehtävissä Brysselissä työskentelee tällä hetkellä tuhatkunta suomalaista. Yksi heistä on 32-vuotias valtiotieteiden maisteri Aura Salla, joka siirtyy lokakuun alusta Jyrki Kataisen kabinetista EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin strategiaryhmään.

Sallan ura eurooppalaisen vallan ytimessä on edennyt nopeasti: vuoden 2014 eurovaalien jälkeen Katainen pyysi vaaleissa varasijoille jäänyttä EU-asiantuntijaa oman kabinettinsa jäseneksi. Runsaan kahden vuoden ajan Salla on kirjoittanut kabinetissa muun muassa Kataisen puheet.

- Asioitten kirjo hieman yllätti. Tulin Brysseliin, kun Katainen vielä hoiti talouskomissaarin salkkua. Sitten kun hänestä tuli komission varapuheenjohtaja, ja hänen tehtäväkenttänsä lisääntyi koulutus- ja maatalouspolitiikalla ja oikeastaan kaikella sen väliltä.

Määrätietoisesti eteenpäin

Aura Salla on päämäärätietoisesti tähdännyt EU-uralle. Yliopistossa hän opiskeli muun muassa Euroopan Unionin tutkimusta ja vaihto-opiskelijana Leipzigissä EU:n kansantaloustiedettä.

- Tein työharjoittelun parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa ja kun kävelin Strasbourgin käytävillä, ajattelin, että jonain päivänä olen täällä vielä töissä.

Ajatuksesta vierähti vielä viisi vuotta ennen Kataisen työtarjousta komissiossa. Aika kului eduskunta-avustajana ja EU-asioihin keskittyneenä viestintäkonsulttina.

- Minusta on todella hyvä, että ehdin olla yksityisellä sektorilla töissä. On ihan eri asia, kun on omat asiakkuudet ja näkee, miten palkkakuitti koostuu. Kannustaisin monia virkamiehiä tekemään edes parin vuoden keikan yksityisellä puolella.

Työpäivät ovat pitkiä

Eurovirkamiehen työpäivät Brysselissä ovat tiiviit: 12 tuntia on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Monesti viikon työt aloitetaan jo sunnuntaina.

- Varsinkin kun kirjoitan puheita Kataiselle, niin melkein tarvitsen sunnuntaipäivän rauhan, että pystyn kirjoittamaan ajatuksella.

Salla hankki asuntonsa, 100-neliöisen loftin, komissiorakennuksen naapurikadulta, jotta voi vielä iltamyöhällä kävellä kotiin.

- Niinhän sitä sanotaan, että tämä on elämäntapa, ei työ. Tuskin kukaan on tullut Brysseliin rahan takia, Salla naurahtaa.

Muita suomalaisia Bryssel-virkamiehiä Salla ehtii tavata työaikana harvoin, sillä suomalaiset EU-työntekijät ovat aika erillään toisistaan.

- Kun johonkin asiaan on Suomi-näkökulma, niin helposti tulee soitettua muille suomalaisille virkamiehille, vaikka aika kansainvälinen työyhteisöhän tämä on.

Lokakuussa Salla pääsee unelmatyöhön

Lokakuussa alkava pesti komission puheenjohtajan politiikan ja strategian neuvonantajayksikössä on Sallan unelmatyö. Jatkossa hänen vastuualueinaan ovat strategiakeskuksen viestintätiimi ja yhteistyön koordinointi ja kehittäminen.

- Strategiakeskus luotaa enemmän tulevaisuuteen, katsoo politiikkaa kokonaisuutena ja vetää isompia linjoja. Strategiatyö kiinnostaa ja tässä tehtävässä pystyn tekemään työtä koko komissiolle.

Salla kertoo tavoitteekseen ja motivaation lähteekseen sen, että osaltaan pystyy rakentamaan Euroopasta yhtenäisemmän. Uusi työn Junckerin strategiaryhmässä jatkunee vuoden 2019 loppupuolelle, mutta myös seuraavat eurovaalit kiinnostavat.

- En tähtää eduskuntaan, enkä hae poliittisia irtopisteitä mistään muualta. Minua kiinnostaa EU ja jos asiat menevät haaveilemallani tavalla, niin totta kai olen eurovaaliehdokkaana vuonna 2019. Se on se minun unelmani.

EU-työ

Tuhatkunta suomalaista töissä

EU-instituutioista eniten suomalaisia työskentelee komissiossa, josta palkkaa nostaa yli 500 suomalaista.

Euroopan neuvoston sihteeristössä suomalaistyöntekijöitä on 125.

Euroopan parlamentissa virkamiestasolla työskentelee noin 170 suomalaista ja tämän lisäksi voi olla henkilöitä muunlaisella sopimussuhteella.

Lisäksi ulkosuhdehallinnossa työskentelee 50 suomalaista ja suomalaisvirkamiehiä voi löytyä myös alueiden komiteoissa.

Suomen pysyvä edustusto Euroopan Unionissa työllistää 100 suomalaista.

Kaikkiaan EU työllistää yli 40 000 henkilöä: palveluksessa on mm. autonkuljettajia, turvallisuusalan osaajia, tulkkeja, oikeustieteilijöitä, rahoitusalan ja tarkastuksen asiantuntijoita sekä ympäristöalan, maatalouden ja kaupan osaajia.

Asiantuntijatasolla tehtäviä on tarjolla viestinnästä säädös- ja politiikkavalmisteluun.

Lähde: Euroopan Unionin pysyvä Suomen-edustusto
Anne Helenius
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi