Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi aloittanut esitutkinnan Ylen Patria-uutisoinnista

Kaksi Patrian ex-työntekijää kertoo STT:lle lähettämässään tiedotteessa, että tutkintapyyntö tehtiin toukokuussa. Lehtikuva / Jarno Mela

Poliisi on päättänyt aloittaa esitutkinnan Ylen uutisoinnista Patria -lahjusjutussa. Helsingin poliisista kerrotaan, että tutkinnan aloittamisesta päätettiin tällä viikolla.

Poliisi ei tarkenna, onko kyse Ylen MOT-ohjelman Patria-aiheisista jaksoista vuosilta 2008 ja 2012.

Epäilty rikos on törkeä kunnianloukkaus. Rikostarkastaja Harri Saaristola ei myöskään kerro, montako epäiltyä ja asianomistajaa jutussa on.

Patrian ex-johtajat Heikki Hulkkonen ja Reijo Niittynen lähettivät STT:lle tiedotteen, josta selviää, että he tekivät tutkintapyynnön toukokuussa. Poliisia pyydetään selvittämään, onko joku Yleisradiossa syyllistynyt kunnianloukkaukseen. Tutkintapyyntö koskee Ylen MOT-ohjelman jaksoissa Totuus Patriasta ja Totuus Patriasta 2 esitettyjä väitteitä sekä jaksoihin liittyviä nettiartikkeleita ja vastaavia.

MOT:n tuottajana vuonna 2010 aloittanut Renny Jokelin sanoi STT:lle, ettei poliisi ole ollut heihin yhteydessä asiasta.

– Emme kommentoi millään tavalla, koska me emme ole saaneet poliisilta minkäänlaista paperia. Tänään ei ole mitään sanottavaa.

"Epäillyille ja omaisille suurta kärsimystä"

Kaksikon mukaan Yle uutisoi toistuvasti, että Patria ja sen nimeltä mainitut työntekijät lahjoivat slovenialaisia virkamiehiä panssariajoneuvokauppojen yhteydessä. Lisäksi MOT-ohjelman kahdessa jaksossa viitataan Kroatia-kauppojen lahjusepäilyihin.

Sittemmin Patrian Slovenia- ja Kroatia-kauppoihin liittyneissä oikeudenkäynneissä ex-työntekijät vapautettiin syytteistä.

– Niissä ohjelmissa hyvin selkeästi tuodaan esiin ja väitetään, että Patria lahjoi ja että lahjonnan pääarkkitehteinä olivat Niittynen ja Hulkkonen. Muiden osalta oli vihjailua, kuvailee STT:lle Heikki Hulkkonen, toinen tutkintapyynnön jättäjistä.

Hulkkonen ei tässä vaiheessa osaa sanoa, vaatiiko asiassa rahallisia korvauksia. Hän sanoo, että poliisin tehtävä on selvittää, ketkä jutussa mahdollisesti ovat vastuullisia ja paljonko asianomistajia on.

Hulkkonen ei ole toistaiseksi käynyt poliisin kuultavana asiassa. Hän työskenteli aikoinaan Patria Vehiclesin toimitusjohtajana ja Hämeenlinnan ajoneuvotehtaan johtajana.

Tutkintapyynnön allekirjoittajat sanovat, että MOT:n jaksot aiheuttivat epäillyille ja näiden omaisille suurta kärsimystä ja syyllisiksi väitetyt menettivät työpaikkansa. Vahinkoa ovat heidän mukaansa kärsineet ohjelmissa nimeltä mainitut suomalaiset ja slovenialaiset, joiden väitettiin syyllistyneen lahjusten lupaamiseen, tarjoamiseen, antamiseen tai ottamiseen.

Allekirjoittajat myös sanovat, etteivät ohjelmissa nimeltä mainitut työntekijät voineet puolustautua: esitutkinta oli kesken. Lisäksi toimitus ei heidän mukaansa kysynyt allekirjoittaneiden omaa kantaa väitteisiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi