Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaiselle vuokranantajalle tulvii myötätuntoa - Tuhotun kaksion korjaukseen tullut apua jo yli 11 000 euron arvosta

Vessanpönttökin on saanut häädetyltä vuokralaiselta kyytiä. Vuokranantaja Matti Huomo tutkii vahinkoja. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtelaisen vuokranantajan auttaminen on saanut lähes kansanliikkeen piirteitä sen jälkeen, kun kuvat tuhotusta vuokra-asunnosta tulivat julkisuuteen. Etelä-Suomen Sanomat kertoi aiheesta heinäkuussa, ja sen jälkeen asia on ollut esillä muissakin tiedotusvälineissä.

Lahden Kyrölänkadulla sijaitseva kaksio tuhoutui tänä vuonna lähes täysin, kun päihdeongelmista kärsinyt vuokralainen ryhtyi hajottamaan paikkoja.

Pelkästään tarvikkeita on korjaustöitä varten tullut yli 10 000 euron edestä. Facebook-sivustolla olevan "Autetaan Mattia" -ryhmän avulla on lisäksi koottu vähintään 1 400 euron summa. Viikon kestänyt keräys päättyi viime perjantaina.

Vuokranantajalle itselleen avun määrä on yllätys.

– Monet itkut on päästetty ihmisten auttamishalusta, sanoo asunnon omistavan lahtelaisen perikunnan edustaja Matti Huomo.

Remontti alkamassa

Huoneiston korjaaminen alkaa tapetoinnilla ja katon maalaamisella. Töihin ryhdytään viimeistään tiistaina aamulla vapaaehtoisvoimin, ja ilmaisella työvoimalla hanketta myös jatketaan.

Eri yritykset ovat lahjoittaneet korjaustöitä varten muun muassa keittiökalusteet, WC:n kaakelit ja lattialaminaatit. Asunnosta tuhotut pistorasiat uusitaan niin ikään maksutta.

– Yritykset ovat lähteneet mukaan tosi hyvin. Ne, ketkä ovat mukana, tekevät sydämellään töitä, kiittää Irti Huumeista ry:n tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

"Autetaan Mattia"-ryhmässä on yli 800 jäsentä. Asunnon korjaamista varten perustetulle tilille tuli lahjoituksia tasaisella tahdilla.

– Joku oli laittanut jopa 40 euron lottovoittonsa.

Sosiaalisessa mediassa kerätyn käteislahjoituksen avulla rahoitetaan tapettien hankinta, uusi liesi ja asunnon ulko-ovi, joka samoin oli rikottu.

Harvinainen poikkeus

Ei ole ennenkuulumatonta, että päihteistä kärsivät vuokralaiset tekevät asunnostaan selvää jälkeä. Lahden tapauksessa hävitys oli kuitenkin harvinaisen täydellistä. Viemäriputkia oli katkottu, lattian pintamateriaalia revitty, kaakeleita hajotettu, väliseinää puhkottu, kylpyhuoneen lattikaivo rikottu ja lattialistoja sekä pistorasioita irrotettu.

– Varmaan naapureihinkin on ääniä kuulunut, mutta asioihin ei ole ehkä uskallettu puuttua, arvioi Pasi Tuomaila.

Joku oli laittanut jopa 40 euron lottovoittonsa. Pasi Tuomaila

Huumeruiskojen neuloja oli ympäri huoneistoa. Huoneistosta on myös löytynyt tavaraa, joka on mahdollisesti anastettua. Asuntoon jätetty ruoka houkutteli paikalle kärpäsiä sankoin joukoin.

Nyt huoneisto odottaa tyhjänä korjaajiaan. Kyrölänkadulla sijaitseva kaksio on omistajansa mukaan taas käyttökunnossa mahdollisesti jo syyskuussa.

Apuun matkojen takaa

Vapaaehtoisia remonttimiehiä olisi tulossa töihin Helsingistä ja Tampereelta asti. Talkoolaiset pyritään löytämään Lahden kaupunkiseudulta, koska urakka voi Matti Huomon mielestä olla kaukaa tuleville liian raskas.

– On fyysisesti ja henkisestikin rankkaa hommaa ensin olla päivän töissä ja sitten lähteä ajelemaan Lahteen.

Vuokranantaja on tehnyt rikosilmoituksen ex-vuokralaisestaan. Ongelmalliseksi osoittautuneen vuokralaisen häätäminen kesti kuukausikaupalla, ja sinä aikana asunto tuhottiin.

Uusi vuokralainen on jo tiedossa. Hän on Huomon mukaan entuudestaan tuttu ja varmasti luotettava henkilö.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi