Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työpaikkailmoituksissa syrjintää - vaadittiin kielitaitoa, tiettyä kansalaisuutta ja ikää

Työpaikkailmoituksissa ei saa olla syrjintää. Kuvituskuva. Kuva: Jimmi Larsen

Työpaikkailmoituksissa on ilmennyt syrjintää. Tieto käy ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun touko-kesäkuussa tekemästä valvonnasta. Kaiken kaikkiaan 60 ilmoituksessa oli hakukriteereinä perusteita, joiden nähdään olevan syrjiviä.

Syrjivissä työpaikkailmoituksissa oli esimerkiksi vaadittu lakimieheltä suomea äidinkielenä, kuorma-autokuskilta sujuvaa suomen kielen taitoa, siivoojalta Suomen kansalaisuutta ja kuljettajalta vähintään 23 vuoden ikää.

Vain parissa tapauksessa hyväksyttävä syy

Vastuualue lähetti syrjivän työpaikkailmoituksen tehneille työnantajille selvityspyynnön. Ainoastaan kahdella heistä oli antaa hakukriteerille hyväksyttävä peruste, kun taas enemmistö myönsi, ettei heillä ole hyväksyttävää syytä hakukriteerille. Osa sanoi, etteivät he tienneet lain määräyksistä tai vetosivat siihen, että joku toinen oli tehnyt ilmoituksen.

Työnantaja on aina vastuussa työpaikkailmoituksen sisällöstä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa, että työpaikkailmoituksia valvotaan koko ajan ja jos syrjintää esiintyy ilmoituksissa, saattaa työsuojeluviranomainen ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, jos niin päättää.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Työsuojelu.fi-sivustolta löytyy kaksi kuvitteellista työpaikkailmoitusta, joiden avulla voi testata, tunnistaako syrjinnän työnhaussa.

Lähde:

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu

Tanja Kröger
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi