Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Roska päivässä omaan miniroskikseen - "Tämä on myös ympäristökasvatusta lapsille"

6-vuotias esikoululainen Lumi Valtanen tuli tutustumaan miniroskis-työpajaan isovanhempiensa Riitta ja Markku Hauta-ahon kanssa. Lumi liimasi miniroskikseensa kaksi hirvitarraa. Kuva: Janne Laakkonen

Leikataan lehdestä itseä miellyttävä kuva, asetellaan se palaselle teippiä ja lätkäistään teippi lääkepurkin ympärille. Näin helposti syntyy kestävä miniroskis Roska päivässä -liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen ohjeiden mukaan. Miniroskiksia askarreltiin Vesijärvi-viikon yhteydessä keskiviikkona järjestetyssä työpajassa Lahden sataman makasiinirakennuksessa.

Ahosen mukaan miniroskikset ovat paitsi kivaa askartelua, myös ympäristökasvatusta lapsille.

- Lapsi usein ojentaa äidilleen purkan pureskeltuaan sitä tarpeeksi. Jos äiti sitten kehottaakin laittamaan purkan suoraan mukana kulkevaan miniroskikseen, lapsi oppii, ettei roskia koskaan heitetä maahan, hän sanoo.

Miniroskisten askartelussa sääntöjä ei juuri ole. Kivoin osa kuvasta kannattaa Ahosen mukaan laittaa siihen kohtaan, mistä purkin kansi avautuu. Kuva: Janne Laakkonen

Ahonen kertoo, että monet askartelevat miniroskiksia lahjaksi esimerkiksi tupakoiville ystävilleen. Roskisten askartelun lomassa Ahonen haluaa havainnollistaa ihmisille, kuinka helppoa ympäristön puhtaana pitäminen on ja tiedottaa siitä, että vanhoja lääkepurkkeja voi kierrättää.

- Kouluihin ja päiväkoteihin voi viedä tyhjiä purkkeja, missä niitä käytetään askarteluun. Tekniikkana purkkien päällystäminen ei ole uusi, Ahonen sanoo.

Kaunis roskis vähentää roskaamista

Roska päivässä -liike on järjestänyt miniroskis-työpajoja ympäri Suomea kolmen vuoden ajan. Roskistehtailun lisäksi liike keräilee nimensä mukaisesti roskia ja myös ennaltaehkäisee roskaamista erilaisilla keksinnöillä.

- Olemme esimerkiksi kaunistaneet roskapönttöjä maalauksilla tai laminoiduilla kuvilla. Kokemuksemme mukaan roskaaminen esimerkiksi kaupan pihassa vähenee, kun roskis näyttää kivalta ja siinä on vaikka teksti "kiitos, kun käytät roskapönttöä".

Lahdessa roskia on kerätty myös Lahden Viihdekuoron järjestämällä laulavalla roskakävelyllä, jossa kuorolaiset kulkivat laulaen ympäri kaupunkia ja keräsivät samalla roskia.

- Se oli hauska tempaus. Nämä ihmiset eivät olleet ennen keränneet roskia, mutta olivat tottuneita laulamaan. Laulamisen ohessa roskien keräily sujui huomaamatta.

Tuula-Maria Ahonen askarteli miniroskiksia malliksi ja neuvoi niiden tekemisessä. Kuva: Janne Laakkonen

Miniroskiksen kolme käyttötapaa

1. Lahjoita tupakoitsijalle

"Tupakoitsija heittää tupakkansa usein huolimattomasti maahan tai veteen. Miniroskis kulkee helposti mukana. Yhtä hyvin tupakan voisi tumpata siihen roskaamisen välttämiseksi."

2. Tutustu tuntemattomaan

"Jos kadulla näkee ihmisen, joka on heittämäisillään roskan maahan, voi hänelle viedä miniroskiksen. Oman kokemukseni mukaan tuntemattomat ovat aina ilahtuneet yllätyksestä. Samalla voi tutustua uusiin ihmisiin."

3. Kierrätä muovipurkit

"Lääkepurkkeja voi viedä esimerkiksi kouluihin tai päiväkoteihin, missä niitä käytetään askarteluun. Tutuille diabeetikoille voi vinkata, että koeliuskapurkeille on käyttöä."

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi