Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jalkapalloharrastuksen aloittaminen aikuisena vaatii asennetta

Ari Nieminen on harrastanut jalkapalloa 6-vuotiaasta asti. Kuva: Aku Isotalo
Ari Nieminen, 54, seisoo kisapuiston tekonurmen laidalla nappulakengissä. Aivan pian alkaa Lahti Kuusysin Senioreiden ja Reippaan Old Boysien yhteinen pelivuoro. Tarkoituksena on pelailla yhdessä ja nauttia jalkapallosta. Liian tosissaan hommaa ei kannata ottaa.

- Tärkeintä on, että tulee paikalle. Voi mennä omalla tahdilla ja osallistua peliin niin paljon kuin pystyy. Jotkut vanhimmat pelurit saattavat tulla paikalle treenien aikaan, kävellä kenttää ympäri ja seurata peliä, kun muut harjoittelevat. Tällä hetkellä meidän joukkueessamme vanhin pelaaja on 77-vuotias. Meillä on eritasoisia ja -kuntoisia pelaajia.

Aloitin jalkapallon 6-vuotiaana ja pelasin A-junnuihin asti Kuusysissä. Meillä on yhteisvuoro vanhojen verivihollisten Kuusysin ja Reippaan kanssa, joten pientä jännitettä on ilmassa. Tämä voi olla aika kilpailuhenkistä, vaikka tätä tehdäänkin ihan huvin vuoksi.

Välillä on ollut pätkiä, kun en ole pelannut, mutta aina olen palannut näihin hommiin takaisin. Nuorempana tämä oli paljon totisempaa kuin nyt. Nykyään tärkeintä on yhdessäolo, kunnossa pysyminen ja vanhojen peliaikojen muisteleminen.

Tämä laji vain jaksaa viehättää vuodesta toiseen. Talvella olimme Mukkulan kuplahallissa treenaamassa, kun oli 25 astetta pakkasta. Pallon perässä on vain niin kiva juosta.

Asenteesta kiinni

Suomen Jalkapallovalmentajien puheenjohtaja Jukka Vakkilan mielestä jalkapallon voi hyvin aloittaa aikuisiälläkin.

- Tietysti riippuu tavoitteista, mutta jos tarkoituksena on vain pitää hauskaa, ei siinä ole mitään ongelmaa.

Vakkilan mukaan tärkeintä on lähteä harrastustoimintaan oikealla asenteella.

- Täytyy harrastaa oikealla fiiliksellä. Jos kokeneempi harrastaja ottaa liian tosissaan ja ryntäilee, saattaa aloittelijalle tulla vahinkoja. Pitää sopia pelisäännöt, miten ollaan ja pelataan.

Tekniikan ja pallon hallinnan oppiminen aikuisena on toki hankalampaa kuin nuorena, mutta Vakkila muistuttaa, että oppimista tapahtuu aikuisenakin.

- Aikuisella on parempi keskittymiskyky kuin lapsella, mikä edesauttaa oppimista. Lajin perusosaaminenkin riittää. Kun oppii syöttämään, ollaan jo aika pitkällä.

Vakkila korostaa asenteen merkitystä uuden oppimisessa.

- Kyllä sitä oppii, kun seuraa kokeneempien tekemistä.

Korkala Henna
henna.korkala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi