Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ota pilvipalvelut haltuun näillä eläkeläistaiturin vinkeillä

Marja Rönnbergin nettiharrastus lähti käyntiin 18 vuotta sitten sukututkimuksella, johon hän perehtyi jäätyään eläkkeelle. Sukututkimusta tehdään nykyään verkossa, koska tietokannat ovat helposti saatavilla. Kuva: Sami Kuusivirta

72-vuotiaalla Marja Rönnbergillä ei mene sormi suuhun teknologian kanssa. Kesämökillä Asikkalan Salonsaaressa tulostinta ei tarvitse liittää piuhalla tietokoneeseen, koska Rönnberg pani printterin verkkoon. Nyt sillä voi tulostaa vaikka älypuhelimesta ilman johtoja. Samaa langatonta verkkoa Rönnberg käyttää älypuhelimessa, tablettitietokonessa sekä kannettavassa tietokoneessa. Kaiken takana on nettitikku ja Rönnbergin kätevyys tehdä siitä oman kesämökkinsä Wi-Fi-piste, langaton verkko.

- Nettitikku on kiinni reitittimessä, routerissa, joka jakaa langattoman verkon kaikille laitteilleni ja tarvittaessa käymässä olevien lasten ja lastenlastenkin laitteille, Rönnberg kertoo.

Rönnberg on valjastanut käyttöönsä internetin tallennustilat, pilvipalvelut. Valokuvat sujahtavat puhelimen kamerasta suoraan pilvipalveluun ja jäävät sinne talteen kuin elektroniseen albumiin. Näin kuvat eivät häviä, vaikka puhelin tippuisi veneestä Päijänteen pohjaan Salonsaaressa. Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös televisio on verkossa. Rönnberg ottaa kaukosäätimen käteen ja näyttää miksi:

- Voin selata täällä ohjelmia Yle Areenasta.

Televisiota voi selata kuin nettiä vaikka laite ei edes ole kovin uusi. Nettiin sillä pääsee, koska Rönnberg osti siihen lisäosan, adapterin. Kesämökin pihalla seisovan auton navigaattorin Rönnberg päivitti lataamalla kartat muistitikulle autonvalmistajan verkkosivuilta.

Kaikki tämä panee miettimään, mikä on Rönnbergin salainen ase, jolla hieman hölmömpi pääsisi alkuun verkkohärveleiden kanssa? Ensiksi kannattaisi päästä eroon turhasta pelosta.

- Minussa on se hyvä puoli, että en aristele kokeilla uutta. En pelkää rikkovani vekottimia, Rönnberg sanoo.

Yksi syy mutkattomaan teknologian hallintaan on se, että Rönnberg lukee käyttöohjeet tarkkaan.

- Minussa on sellainen vika, Rönnberg nauraa.

Esimerkiksi tulostin ei olisi verkossa, ellei Rönnberg olisi lukenut opaskirjaa ja huomannut, että piuhoja ei edes tarvita.

- Ostin kaupasta vaan kaikkein halvimman tulostimen ja ajattelin, että liittäisin sen eri laitteisiin johdolla. Myyjäkään ei tiennyt mitään siitä, että laitteessa on verkkoyhteys.

Käyttöohjeiden lukemisesta on ollut hyötyä muuallakin kuin mökillä. Suomen Yhdyspankissa työskennellyt Rönnberg eteni urallaan apulaispankinjohtajaksi.

- Luin opaskirjoja etenkin silloin, kun olin vielä uusi työntekijä enkä tiennyt kovin paljoa.

Niinpä nuori Rönnberg oppi, kun taas toiset jatkuvasti kyselivät, miten mitäkin täytyisi tehdä.

Rönnberg kirjoitti itsekin työssään käyttöohjeita, esimerkiksi vuonna 1978 käyttöön otettuun Yhdyspankin ensimmäiseen pankkiautomaattiin. Myöhemmin, 1980-luvulla hän oli mukana testailemassa automaattien uusia ohjelmaversioita.

- Silloin lapsetkin olivat joskus viikonloppuisin mukana. He saivat nostaa automaatista leikkirahaa.

Työnsä puolesta Rönnbergin oli opeteltava käyttämään myös alati muuttuvia tietokoneohjelmia, kun pankki digitalisoitui askel askeleelta.

Rönnbergin mielestä opaskirjojen lukemiseenkin kehittyy omanlainen lukutaito. Kun niitä on itse kirjoittanut, osaa tulkita toistenkin tekemiä opaskirjoja.

- Sen olen kyllä huomannut, että suomenkielisissä ohjeissa on välillä oikaistu yksityiskohdissa verrattuna englanninkielisiin käyttöohjeisiin.

Lukuihmisiä Rönnberg on muutenkin.

- Lapsuudenkodissani meillä luettiin paljon. Isäni oli aikanaan töissä kirjastoamanuenssina. Hänellä oli tapana sanoa, että kirjoja ei osteta, kun niitä ovat kirjastot täynnä. Lisäksi pikaluku on tullut minulle aina luonnostaan, se ei rasita minua.

Rönnberg lukee mökillä elektronisia kirjoja, joita hän lainaa Helsingin ja Asikkalan kirjastoista suoraan tablettiinsa.

- Silloin ei tarvitse kanniskella kirjoja mukanaan.

On kuitenkin tekstejä, joita hän lukee mieluummin paperisena kuin digitaalisena. Siitä vihjaa mökin pöydälle taiteltu sanomalehti.

- Ristikoidenkaan täyttäminen ei ole netissä sama asia kuin paperilla.

Anna Näveri
anna.naveri@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi