Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

100-vuotisjuhliaan odottava Lahden Ampumaseura kaipaa lisää nuoria

Valmentaja Jaakko Louhelainen seuraa Sirpa Hahlin harjoittelua. Kuva: Juha Tanhua

Lahden Ampumaseura on vanhimpia seuroja kaupungissa. Seura täyttää kunnioitettavat 100 vuotta vuonna 2019.

Juhlavuotta kohti mentäessä voisi jopa sanoa, että aika kultaa muistot. Vanha menestyslaji on kipuillut jo pitkään muun muassa harrastajamäärien kanssa.

Seuran jäsenten keski-ikä huitelee viidenkympin korvilla eikä nuorta polvea ole saatu houkuteltua niin paljon mukaan kuin on ollut tarkoitus.

Vaikka pieniä parannuskohteita riittääkin, ei Ampumaseurassa ole silti vaivuttu epätoivoon. Toiminta on edelleen aktiivista, ja innokasta porukkaa riittää.

- Ammunnan tilanne Päijät-Hämeessä on huomattavasti parempi kuin muualla Suomessa. Meillä on runsaat 800 jäsentä. Kesäaikaan tulee aina uusia kokeilijoita mukaan, mutta talvella heistä muutamat jäävät sitten pois. Pientä liikehdintää jäsenmäärässä on ollut, mutta ei mitään dramaattisia muutoksia, Lahden Ampumaseuran puheenjohtaja Taisto Lautamatti sanoo.

Ampumaseurassa pidetään hyvää huolta nuorista. Heihin panostetaan niin paljon kuin pystytään.

- Ammunnassa pääsee helposti alkuun. Seura tarjoaa välineet, jotta pääsee kokeilemaan eri lajeja. Jos lajista kiinnostuu enemmän, niin sen jälkeen kustannukset toki kasvavat. Pienen lajin ongelma on se, että tämä ei tarjoa ammattia, kuten vaikkapa jääkiekko tai jalkapallo. Pitää olla ansiotyö, jonka avulla pystyy rahoittamaan harrastuksensa. Patruunat, aseet, harjoitus- ja kilpailumatkat syövät kukkarosta sievoisen summan, Lautamatti korostaa.

Hälvälän kohtalo puhuttaa jatkuvasti

Yleensä ammunta nousee otsikoihin neljän vuoden välein. Silloin puhutaan olympialaisista. Ammunta on usein ollut Suomelle varsinainen paraatilaji.

- Suomalainen ammuntaurheilu voi pääsääntöisesti ihan hyvin. Meillä on monia huippuja, jotka ovat maailman kärjessä tai ihan sen tuntumassa. Arvokisoista on tullut vuosien saatossa kelpo menestystä, Lautamatti sanoo.

Lahdessa ja ympäristökunnissa ammunnan tilanne on ollut pitkään hyvä. Etenkin harjoitus- ja kilpailuolot ovat huippuluokkaa. Hälvälän ampurata on eittämättä yksi maan parhaista ammuntapaikoista.

Kädenvääntö sen tulevaisuudesta on käynyt kuumana. Keskustelut eivät ole toistaiseksi johtaneet mihinkään. Varmaa on vain se, että puolustusvoimat luopuu Hälvälän alueen käytöstä vuonna 2024 - tai niin on ainakin puhuttu.

- Sen jälkeen tilanne on yhä täysin auki, Lautamatti sanoo.

Ammuntaväki on käynyt tiiviitä keskusteluita Hollolan kunnan vaikuttajien kanssa siitä, mitä alueelle kannattaisi tehdä. Ideoiden vaihtaminen on ollut hedelmällistä. Molempien osapuolten silmät ovat avautuneet entisestään.

- Kunta on joka tapauksessa ottanut positiivisen kannan ampumarataan. Olemme perehdyttäneet päättäjiä, mitä kaikkea tällä alueella voisi tulevaisuudessa tehdä. Hälvälää voi kehittää paljon muutenkin kuin vain ammunnan kannalta. Ympäristöluvat pitää silti päivittää ja muutkin suunnitelmat täytyy tehdä tarkkaan. Toistaiseksi meillä on hyvät oltavat. Toivottavasti ne myös säilyvät, ja jopa kohenevat, Lautamatti korostaa.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi