Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mr Dippi Jari Lampi on yhdentoista lajin SM-mitalisti ja yhdentoista lapsen isä

Ennätystenmies Jari Lampi treenaa kahdesti päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Punttisalia hän pitää melkein toisena kotinaan. Kuva: Päivi Liimatainen

Ennätysten miehen Jari Lammen, 54, lempinimi on Mister Dippi ja tavaramerkki tuiki harvinainen ten pack. Rautaisen kunnon vahvistavat tilastot: Lampi on 45-kertainen SM-mitalisti yhdestätoista eri lajista.

Taitojaan Lampi on esitellyt lukuisissa televisio-ohjelmissa ja esimerkiksi Guinnessin World Record -kisassa. Ja lisää tempauksia on tulossa.

- Treenaan eläimellisesti, kaksi kertaa päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Vedän niin rajoille, että harjoituksen jälkeen saatan oksentaa tai kontata pukukoppiin. Tavallinen kuntoilu tai treenaaminen ovat aivan eri asioita kuin minun rääkkäämiseni. Mottoni on ”älä puhu lepopäivistä, vaan lepotunneista”. Kokonaisen lepopäivän pidin viimeksi vuonna 1989, kun olin 40 asteen kuumeessa.

Lampi kuvaa palautumiskykyään ilmiömäiseksi ja kestävyyttään yli 30 vuoden työn tulokseksi.

- Mies ja viini paranevat vanhetessaan - näin on ainakin salihommissa. Iän myötä ihminen sitkistyy, vain kestävyysvoimalajit kysyvät nuoruutta.

Ennätyksiä niin että päätä huimaa

SM-mitaleita Lampi on saanut kestävyysjuoksusta, duathlonista (juoksu-pyöräily-juoksu), sisätriathlonista, sisäsoudusta, Sulkavan Suursoudusta, sotilaspenkkipunnerruksesta, leuanvedosta, SM-löylyistä, sotilasvoimannostosta ja kolmiottelusta leuanveto-sisäsoutu-penkkipunnerrus.

Lisäksi hän on sisäpyöräilyn suomenmestari, mutta se titteli on tullut ikäkausisarjassa, eikä oikein tyydytä häntä.

Hurjimpiin saavutuksiin kuuluvat 150 toistoa dippipunnerruksessa (maailman toiseksi kovin tulos), 10 000 metrin sisäsoudun aika 34.28,0, sotilasmaastavedon SE-tulos 313x70 kiloa, sotilasjalkakyykyn SE-tulos 101x72,5 kiloa, 624,4 kilometriä 24 tunnin pyöräilyssä sekä 555 kilometriä 24 tunnin ratapyöräilyssä.

Leuanvedossa hänen ennätyksensä ovat 51 toistoa ja 235 leukaa puolessa tunnissa. Cooperin testissä hän juoksee 4 000 metriä.

- Sotilasmaastavedon jätin tahallani tulokseen 313. Se on Aku Ankan auton rekkari, ja ystäväni, kyläkauppias Vesa Keskinen on Aku Ankka -fani.

"Teen aina kaikkea paljon, lapsiakin"

Lampi on alkujaan alavutelaistöysäläinen. Vuoden 2014 lopulla hän päätyi avovaimon perässä Keuruulle. Keuruulle tuloa edelsivät traagiset tapahtumat. Ensin oli raskas avioero, sitten koti paloi tuhkaksi. Kymmenlapsiselle perheelle satoi tukea ympäri maata, ja yksi auttaja ilmoittautui Keuruulta.

- Ihastuin tähän avunantajaan. Nyt meillä on yhteinen puolitoistavuotias lapsi. Teen aina kaikkea paljon, lapsiakin.

Metsurina ja henkilökohtaisena avustajana työskentelevä Lampi pitää kuntoaan yllä paitsi treenaamalla, myös syömällä suomalaista perusruokaa. Lisäaineita hän ei käytä, vitamiini- ja hivenainetestitkin ovat vahvistaneet niiden tarpeettomuuden.

- On mahtavaa tietää, että kroppa on kunnossa. Yksi pahe minulla kuitenkin on: olen pullahiiri. En juo kahvia, jos tarjolla ei ole useampaa pullaa.

Päivi Liimatainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi