Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Olisi helpompaa nimetä käsityötekniikat, joita tämä taituri ei ole kokeillut

Tyttärentytär saa lahjaksi isoäidinneliöistä virkatun peiton. Kuva: Sami Lettojärvi

- Minun elämästäni ei olisi tullut mitään, jos en olisi saanut tällä tavalla itseäni toteuttaa, sanoo heinolalainen Kirsti Miettinen.

Hän oli vasta viisivuotias, kun hän ompeli nukelle vekkihameen. Toisella kymmenellä hän pukeutui itse ompelemiinsa housuihin ja paitoihin. Viisitoistavuotiaana hän neuloi yhden talven aikana 20 villapaitaa.

- Äiti kielsi neulomasta jouluaattona, hän muistelee hymyillen.

Parikymppisenä Miettinen meni ensi kertaa posliininmaalauskurssille. Nyt hän on harrastanut sitäkin lajia jo 37 vuotta. Viimeksi syntyivät Martta Wendelinin innoittamat seinälautaset.

Nykyisin minun täytyy vähän hillitä itseäni. Kirsti Miettinen

- Aika rauhallinen viime maalauskausi oli, Miettinen väittää.

No, ehkä Miettisen mittakaavassa.

Paperinaruliina ja -kranssi sekä posliinikoriste on suunniteltu käytettäväksi yhdessä. Kuva: Sami Lettojärvi

Itsehillintä on suhteellinen käsite

Tässä kodissa voisi vain asettua keskelle huushollia ja ihmetellä suu auki. Missä silmä vain osuu johonkin kauniiseen ja taidokkaaseen, siinä on Miettisen kädenjälkeä. Tuolla on valoryijy, tuolla tiffanylasia. On kirjailtua liinaa pöydällä, on virkattua pitsiä sängyllä ja ikkunoissa. On isoäidinneliöitä, sulatuslasia, kransseja, vanhoista kirjoista askarreltuja sisustusesineitä ja paperinarusta kudottuja laukkuja. Miettinen on pari kertaa pitänyt töistään näyttelynkin.

- Nykyisin minun täytyy vähän hillitä itseäni, kun käsityöt eivät mahdu mihinkään. Olen sukulaistenkin nurkat täyttänyt, hän sanoo samalla kun kantaa vaatehuoneesta näytille Tilda-tyyliin tehtyjä nukkeja, poppanoita sekä kaikilla mahdollisilla tekniikoilla tehtyjä koruja.

Ikkunassa on lasitöitä muidenkin iloksi. Niissä Miettinen käyttää myös kierrätettyä materiaalia. Kuva: Sami Lettojärvi

Itsen hillitseminen tarkoittaa siis sitä, että Miettisellä on juuri nyt meneillään ainoastaan kahvipussipunontaa, Tilda-nukkeja, pitsinvirkkausta, kirja-askartelua, koruntekoa, tölkinnipsulaukkujen tekoa sekä käsityöihmisten viimeisintä villitystä, muurausnarulla virkkaamista.

Minkä sitä geeneilleen mahtaa

Kun Miettinen laittaa kangaspuihinsa poppanaloimen, hän paukuttaa aluksi kymmenen metriä aivan silkasta innostuksesta ja pysähtyy vasta sitten pohtimaan mahdollisia suunnitelmia. Kun hän keksii ryhtyä neulomaan tennarin näköisiä villasukkia, hän tekee niitä 42 paria. Kun hän leikkaa vanhoista lakanoista poppanakudetta, hän leikkaa saman tien kymmenen kiloa.

Minkä sitä geeneilleen mahtaa.

- Olen perinyt käsityötaidot syntymälahjana, sanoo nainen, joka lapsuudessa vietti tunnin jos toisenkin turkkurivanhempiensa työhuoneessa Kuopion keskustassa.

Vanha kirja saa uuden olomuodon. Kuva: Sami Lettojärvi

Miettinen puolisoineen muutti Heinolaan kolmisen vuotta sitten. Mikä olisikaan parempi tapa tutustua ihmisiin kuin käsityö? Niinpä Kirsti Miettisen lukujärjestys näytti viime vuonna suunnilleen tältä: Maanantaisin posliininmaalausta. Tiistaisin martat. Keskiviikkona asukastuvan käsityöpiiri. Torstaina lasinsulatusta. Lisäksi sitten kaikki, mitä hän tekee omia aikojaan kotona.

- Hyvästi se viikko siinä menee, hän tuumaa.

- Porukassa käsityö on hauskinta. Voi jutella ja inspiroitua, kun näkee, mitä toiset tekevät, hän huomauttaa.

Inspiraatiota eivät ainakaan vähennä Facebookin käsityöryhmät, joissa Miettinen surffaa ahkerasti.

Kirsti Miettiselle on tuttua myös käsityöharrastajien uusi villitys, muurausnarusta virkkaaminen. Säänkestävästä langasta on syntynyt tabletteja ja laukkuja. Kuva: Sami Lettojärvi

Olisi ehkä helpompaa nimetä tekniikat, joita Miettinen ei ole kokeillut. Sellaisia ei vain nyt heti tule mieleen. Skaala yltää pajunpunonnasta betonikoristeisiin, koirien asuista hääpukuihin.

- Voisi sitä tietysti sohvalla istua tekemättä mitään, hän pohtii.

- Mutta minä en ole sen tyyppinen ihminen.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi