Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ihan sydämeen sattuu kun seuraan musiikkikasvatuksen tilaa, sanoo muusikko Hannu Korhonen

Hannu Korhonen esiintymässä Upseerikerholla Lahdessa.

Jo 1970-luvulta musiikinopettajana työskennellyt ja lukemattomia keikkoja muusikkona tehnyt Hannu Korhonen on huolissaan musiikkikasvatuksesta Suomessa.

- Lapset eivät välttämättä edes tiedä, mitä on moniäänilaulu. Jos musiikkia vain kuunnellaan passiivisesti, mutta sitä ei tehdä eikä treenata itse, se köyhdyttää väkisin musiikkikulttuuria, Korhonen sanoo.

Korhonen on kuullut kollegoiltaan, että nykyajan lapsilta ja nuorilta puuttuu pitkäjänteisyys. Soittoa ja laulua ei malteta opiskella.

- Kaikki pitää saada äkkiä, ollaan että "minä ja Google", Korhonen sanoo.

Erilaiset tv:n kykykilpailut ruokkivat itsekritiikitöntä julkisuushakuisuutta. Lapselle ei sanota suoraan, että hei, sinulla ei ole ollenkaan sävelkorvaa tai lahjoja laulamiseen. Itsekin äänitysstudiossa viihtyvä Korhonen kertoo, ettei käytä ääntä automaattisesti korjaavaa auto-tuneria kuin hätätilanteessa.

- Olen yhden oton mies. Jos se menee pieleen, otetaan toinen otos, sekin putkeen. Ihmettelen heitä, jotka panevat auto-tunerin päälle alusta asti. Sitten ihmetellään, miten live-keikalla lavalla on kuin eri ihminen kuin levyllä.

Pelimaailman musiikki syrjäyttänyt sinfoniat

Korhonen on sitä mieltä, että Suomessa musiikin tekemistä leimaa nykyisin historiattomuus. Ei osata arvostaa aikaa ennen räp-musiikkia, ja luullaan, että hevi-musiikki syntyi 1700-luvulla.

Korhonen soitti taannoin lukioikäisille opiskelijoille klassista musiikkia, sinfonioita, esitelläkseen omaa käsitystään kauniista musiikista. Opiskelijoista klassinen musiikki kuulosti hirveältä, joten Korhonen antoi heidän soittaa puhelimistaan omasta mielestään kaunista musiikkia.

Lukiolaiset soittivat tietokonepelien taustoilla soivia kappeleita.

- Se sattui minua ihan sydämeen asti. Käsitys siitä, mikä on kaunista musiikkia, on tyystin muuttunut. En halua tuomita ketään, mutta en ole yksin tämän mielipiteen kanssa. Melodiat ja sanoitukset ovat köyhtyneet, Korhonen sanoo.

Korhonen tekee vertauksen Saksaan, jossa on käynyt tutustumassa sikäläiseen musiikinopetukseen. Saksalaisnuoret kuuntelevat nykymusiikkia, mutta yhtä lailla klassista, ja arvostavat maansa säveltäjiä kuten Bachia, Beethovenia tai Richard Straussia.

Korhonen ei väitä, etteikö nykyäänkin tehtäisi hyvää ja kaunista musiikkia. Ja räp-musiikin kantaaottavuus on Korhosesta hyvä ilmiö.

- Vanhana musiikkikasvattajana silti mietityttää, miten käy musiikillisen sivistyksemme.

Musikaalisuus

Ja miksi se on tärkeää

Jo sikiö pystyy oppimaan musiikkia uskomattoman tarkasti. Melodia jää vauvoilla mieleen yksittäisen sävelen tarkkuudella.

Musiikki vapauttaa aivoissa oksitosiinia, joka auttaa vastaanottamaan ja siirtämään toisia ihmisiä koskevaa tietoa.

Omaehtoinen musisointi parantaa leikki-ikäisten kielellisiä taitoja, samoin muskariin osallistuminen.

Lapset, joilla on vaikeuksia kielen kehityksen kanssa, saavat musiikista apua oppimiseen.

Lempimusiikin kuuntelun on todettu edistävän esimerkiksi aivohalvauspotilaiden toipumista. Musiikkia käytetään myös masennuksen, muistisairauden ja kivun hoidossa.

Mozartin musiikin kuuntelun todettiin nostavan hetkellisesti kykyä suoriutua avaruudellista hahmotusta mittaavista tehtävistä. Syyksi on arveltu musiikin vaikutusta mielialaan ja vireystilaan.

Musiikillisten ja matemaattisten taitojen välillä on todettu olevan yhteys. Molemmat vaativat ei-sanallisen materiaalin käsittelyä ja keskittymistä.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että musiikin harjoittelu laajentaa aivoalueita, ja aivot alkavat toimia synkronisemmin.

Lähteet: Työterveyslaitos, Helsingin ja Jyväskylän yliopisto, musiikin tohtori Pirre Raijaksen haastattelu.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi