Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tulevaisuuden metsä on sekametsä

Sekametsän uskotaan kestävän rakenteeltaan yhtenäistä metsää paremmin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia uhkia. Kuva: Katja Luoma

Tulevaisuuden metsistä Suomessa tiedetään ainakin, että ne ovat sekametsiä, sanoo metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professori Jaana Bäck.

Vaikka ilmastonmuutos pidentää kasvukautta ja sen myötä todennäköisesti lisää puuntuotantoa, ilmiöön liittyy myös kovia epävarmuustekijöitä ja uhkia. Lajistoltaan ja ikärakenteeltaan monipuoliset sekametsät kestävät parhaiten todennäköisesti lisääntyviä tauti- ja hyönteistuhoja.

Bäck kannustaa suuntaamaan kohti monipuolista metsän rakennetta jo nykyisiä aukkoja uudistettaessa. Myös metsänkorjuu on tulevaisuudessa muuta kuin aukkohakkuu.

- Suunta on jo muuttunut alan koulutuksessa, ja myös nykyiset omistajat arvostavat metsissä muutakin kuin puun tuotantoa, Bäck iloitsee.

Myös metsänkorjuu on tulevaisuudessa muuta kuin aukkohakkuu.

Tuottava metsä hidastaa muutosta

Etelä- ja Keski-Euroopassa metsänhoito on jo nyt tuhojen torjumista. Kuivuus ja metsäpalot hävittävät metsiä. Tautien ja hyönteisten leviämistä ehkäistään poistamalla saastuneet puut. Meillä metsän omistaminen on pirstaloitunut ja yhtenäinen toiminta on vaikeampaa toteuttaa, Bäck huomauttaa.

- Jotta ihmiset voivat tehdä oikeita päätöksiä, tarvitaan luotettavaa ja tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Tuhoja voi ehkäistä myös hillitsemällä ilmastonmuutoksen etenemistä: pitämällä hiilidioksidia sitovan metsän tuottavana ja hiilinielun suurena. Tässä Pohjoismailla on Bäckin mukaan tärkeä tehtävä.

- Kun ilmastonmuutoksen nopeus pysyy siedettävänä, metsät ehtivät sopeutua ja niiden taloudellinen käyttö voi jatkua - vaikka painopiste muuttuisikin selluteollisuudesta lehtipuuviilun, parketin ja huonekalupuun suuntaan.

Katso, paljonko ilmasto lämpenee omana ja lastesi elinaikana: ilmasto-opas.fi

Tanhua Elina
elina.tanhua@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi