Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Opiskelija, hae vuokra-asuntoa näillä vinkeillä

Opiskelija-asuntojen saamista voi vauhdittaa esimerkiksi hyvällä hakemuksella ja takaajilla, Vuokraturva neuvoo.

Vuokra-asunnon saaminen on opiskelijaelämän aloituksen suuria haasteita. Kuva: KSML

Joka syksy toistuva opiskelijoiden vuokra-asuntojen haku on kiivaimmillaan. Jos opiskelija-asunto on vielä saamatta, voit kokeilla näitä Vuokraturvan vinkkejä.

1. Aloita asunnonhaku heti, kun mahdollista

Kun asuntoa haetaan ajoissa, on vapaita asuntoja vielä jäljellä. Tämä näkyy myös vuokra-asuntojen hinnassa: viime hetkellä vuokrattujen asuntojen vuokrissa on usein sesonkilisää.

2. Hae asuntoja useilta eri alueilta

Selvitä julkisen liikenteen palveluista mahdolliset asuinalueet ja matka-ajat. Voit löytää asuntoja alueilta, joita et ole tullut edes ajatelleeksi. On riskialtista jättää asunnonhaku yhden suositun alueen sisälle.

3. Tee muistiinpanoja asunnoista

Tee muistiinpanoja etenkin, jos käyt katsomassa useita asuntoja. Muistikuvat asunnoista voivat sekoittua, mutta muistiinpanot helpottavat joutuisaa päätöksentekoa, kun asuntoa tarjotaan.

4. Täytä asuntohakemus huolella

Käytä aikaa ja vaivaa huolellisen hakemuksen laatimiseen. Huolimaton tai puutteellinen hakemus sivuutetaan. Täytä hakemus etukäteen, koska vuokra-asuntojen näytöt ovat usein lyhyitä, ja hakemuksen täyttämiseen käytetty aika on pois asuntoon tutustumisesta.

5. Vaatimattomuus ei kaunista asuntoesittelyssä

Kerro vuokranantajalle, miksi juuri sinä olisi hyvä valinta vuokralaiseksi. Vuokranantaja hakee usein pitkäaikaista vuokralaista, joten kerro, jos työ- tai opiskelupaikkasi sijaitsee asunnon lähellä. Vuokranantaja on kiinnostunut myös kyvystäsi selviytyä vuokranmaksusta, joten myös työtilanteesi ja tulosi kiinnostavat.

6. Keskustele vuokranantajan ja välittäjän kanssa esittelyssä

Vaihda muutama luonteva sana esittelyssä. Jäät paremmin mieleen ja erotut eduksesi, kunhan et sorru yli-innokkuuteen.

7. Pukeudu kuin työhaastatteluun

Ulkoinen olemuksesi vaikuttaa siihen, millaisen kuvan itsestäsi annat. Siisti ja huoliteltu olemus vakuuttaa vuokranantajan siitä, että pystyt huolehtimaan myös tarjolla olevasta asunnosta. Jätä kuitenkin rippipuku kaappiin: luonteva ja siisti oma tyyli riittää.

8. Pyydä vanhempiasi takaajiksi

Opiskelija on huonossa asemassa suhteessa juuri valmistuneisiin ja työllistyneisiin samoista vuokra-asunnoista kiinnostuneisiin nuoriin. Vanhempien pyytäminen takaajiksi herättää vuokranantajissa luottamusta. Takaaja voi olla ratkaiseva etu.

9. Ole ajoissa paikalla

Vuokra-asuntojen esittelyt voivat olla hyvin lyhyitä.

10. Harkitse kimppakämppää

Kimppa-asunto voi olla yksiötä halvempi ja helpompi saada. Kustannus asukasta kohden laskee selvästi, ja vuokralaisten määrä laskee asumisen hintaa. Kimppa-asunto voi mahdollistaa myös asunnon saamisen paremmalta sijainnilta. Toisaalta yhteisasumisessa on myös omat hankaluutensa.

Lähde:
Vuokraturva

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen