Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tukiryhmästä saa vertaistukea - Lahdessakin apua tarjolla endometrioosista kärsiville

Endometrioosiyhdistys on perustanut Suomeen tukiryhmiä, joista yksi kokoontuu Lappeenrannassa. Ryhmää vetää Terhi Hirvikallio (toinen vasemmalta). Kuvassa ryhmän jäsenistä Nora Muhonen, Pirjo Vento ja Satu Tiilikainen. Kuva: Elena Liseytseva

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta. Kipujen kanssa moni kokee jäävänsä yksin ja eristyksiin, sosiaalinen elämä kärsii, tulee ahdistuneisuutta, ja itsetunto sekä parisuhde kärsivät.

Vertaistukea saa muun muassa vertaistukiryhmistä, tukihenkilötoiminnasta, Facebookissa Endometrioosittaret-ryhmästä, tukipuhelimesta tai yhdistystapahtumista.

Vertaistukiryhmiä Suomessa on tällä hetkellä parikymmentä, muun muassa Lahdessa, Kouvolassa, Jyväskylässä ja Joensuussa. Mikkeliin ryhmä on perusteilla.

Lappeenrannassa vertaistukiryhmä on toiminut pari vuotta. Vetäjänä toimii yrittäjä Terhi Hirvikallio.

- Tapasin työni puolesta endometrioosia sairastavia naisia ja sain Endometrioosiyhdistykseltä luvan ryhmän perustamiseen. Olemme kokoontuneet kolmen tai neljän viikon välein. Mukana on nyt kymmenkunta naista, joista nuorimmat ovat parikymppisiä.

Hirvikallio on kuullut monenlaisia sairauskertomuksia.

- Potilaita ei oteta tosissaan, sillä lääkäri ei ymmärrä endometrioosia. Lähetettä jatkotutkimuksiin on vaikea saada. Potilas syö vuosia vahvoja särkylääkkeitä, kunnes hänet lähetetään tutkimuksiin.

Vertaistukiryhmä on Hirvikallion mukaan koettu voimakkaasti auttavaksi paikaksi. Hän toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi.

- Endometrioosi on rajoittanut elämääni. Ei tule liiemmin tavattua kavereita. En uskalla etukäteen sopia tapaamisista, kun en tiedä, mikä vointini on. Vertaistukiryhmä on ollut minulle hirveän tärkeä henkireikä. Pääsen juttelemaan vertaisteni kanssa, ei tarvitse jännittää, eikä kukaan ihmettele, jos menen istumaan vessaan puoleksi tunniksi, kertoo yksi ryhmän jäsenistä.

Auli Terävä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi