Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tallukan nykytila turhauttaa - Sviitin omistava tuntee tulleensa petetyksi ja ihmettelee, eikö suomalaisten ahdinko kiinnosta

Lahtelainen Pentti Kettunen on tyytyväinen hotelli Tallukassa omistamansa sviitin sijaintiin, kuntoon ja parvekkeelta avautuviin maisemiin. Hyvinvointipalveluja ei kuitenkaan ole enää saaatavilla ja huoneistojen myyntiarvo on romahtanut vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen. Kuva: Katja Luoma
Pentti Kettunen istuu kauniissa ja tilavassa huoneistossaan Vääksyssä ja katsoo tutuksi tullutta maisemaa Vesijärvelle. Sviitti on hyvässä kunnossa ja maisema ennallaan, mutta Kettunen tuntee itsensä petetyksi.

Sen piti olla aivan loistava tilaisuus. Hotellihuoneista houkutteleviksi sviiteiksi muutetut asunnot, upeat järvimaisemat parvekkeilta, golfkenttä lähietäisyydellä ja monipuoliset hyvinvointipalvelut hotellirakennuksen toisessa päässä. Palvelut olivatkin monelle ostopäätöksen viimeinen sinetti.

- Nyt palveluja ei enää ole käytössä. Uima-allas tyhjennettiin ja saunat suljettiin, kun Tallukan tiloihin sijoitettiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Huoneistojen arvo on romahtanut eikä monia asukkaita enää edes näe täällä. Meitä petettiin, Kettunen sanoo.

- Suurin pettymys tämä on ollut heille, jotka ovat ostaneet sviitin vanhuuden turvakseen ja olivat ajatelleet maksaa osan hinnasta sviitin vuokratuloilla. Nyt nekin tulot jäävät saamatta, hän korostaa.

Tallukka muistetaan aina hotellina, jossa oli iso vastaanottokeskus. Pentti Kettunen

Alkuajat sviiteissä sujuivat mainiosti

Kettunen kertoo innostuneensa huoneistoideasta, kun Kalevi Gran Tallukasta esitteli sitä hänelle vuonna 2007.

Kun koko perhe harrastaa golfia, oli huoneisto Vääksyn golfkentän vieressä heille sopiva vaihtoehto.

- Suostuin jopa esiintymään tyytyväisenä ostajana sviittejä markkinoineessa lehdessä ja innostin viisi ystäväänikin hankkimaan omat huoneistot Tallukasta.

- Tätä nykyä ystävät eivät minua siitä kiittele, hän kuivasti huomauttaa.

Pitkään kaikki sujui, kuten oli luvattu. Kolmannes reilun 250 metrin pituisesta hotellirakennuksesta muuttui itsenäiseksi Kiinteistö oy Tallukka Suiteksi. Entisiä hotellihuoneita yhdistämällä ja remontoimalla syntyi 20 sviittiä. Suurimmat ovat 93 neliön kolmioita ja pienin 35 neliön yksiö.

Enimmillään huoneistosta piti maksaa reilut 265 000 euroa, josta puolet oli lainaosuutta. Huoneistot tulivat pääosin vapaa-ajan käyttöön, vaikka vakituinenkin asuminen on mahdollista. Sviittejä saattoi myös vuokrata ulkopuolisille yhteistyössä hotellin kanssa.

- Se olikin hienoa, kun Tallukkaan tullessa portsari saattoi huhuilla, että tulepa hakemaan oma osuutesi vuokratuloista, naurahtaa Pentti Kettunen.

- Toki tiesin, että hotelli Tallukalla ei taloudellisesti mennyt hyvin. Eiväthän käyttöasteet muissakaan alueen hotelleissa niin häävejä olleet, hän toteaa.

Ensin Tallukan toimintaa piristämään kaavailtiin kylpylää ja sitten seikkailupuistoa.

Kettusesta seikkailupuisto tuntui hyvältä ja toteuttamiskelpoiselta idealta.

Tieto vastaanottokeskuksesta täysi yllätys

Syksyllä 2015 Pentti Kettunen lähti golfaamaan Turkkiin siinä uskossa, että Vääksyssä seikkailupuistohanketta viedään eteenpäin.

- Turkkiin sain kuitenkin puhelun, jossa Kalevi Gran kertoi Tallukka Suitesin yhtiökokouksesta, mutta ei suostunut puhelimessa kertomaan syytä kokoukseen. Hän vain totesi, että asia selviää kokouksessa, Kettunen muistelee.

Asia paljastui sopimukseksi Vääksyn vastaanottokeskuksen avaamisesta hotellin tiloissa. Samalla selvisi, että hyvinvointipalvelut eivät olleet enää entiseen tapaan käytössä. Vastaanottokeskus aiheutti Asikkalassa runsasta ja äänekästä vastustusta. Myös huoneistojen omistajat olivat tyrmistyneitä.

- Koko tilanne tuli eteen kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Osa olisi halunnut luopua sviiteistään, mutta niille ei ollut tulehtuneessa tilanteessa kysyntää.

- Yksi meistä tarjosi jo kokonaan maksettua sviittiään pankille 50 000 euron takuuksi, mutta pankki ei sitä kelpuuttanut, vaikka alkuperäinen ostohinta oli ollut pitkälti yli 100 000 euroa, Kettunen kertoo.

Tulevaisuudessa koko talo huoneistoiksi?

- Tiettävästi vastaanottokeskuksen vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa, mutta mitä sitten tapahtuu, Pentti Kettunen ihmettelee.

"Emmehän me paljon näekään toisiamme", kertoo Pentti Kettunen sviittien omistajien ja turvapaikanhakijoiden suhteista. Kuva: Katja Luoma

Hänestä tuntuu ihmeelliseltä, että turvapaikanhakijoiden olot kyllä turvataan, mutta suomalaisten ahdingosta kukaan ei tunnu välittävän.

- Joukossa on varmasti paljon elintasopakolaisiakin, joilla ei ole ollut todellista hätää kotimaassaan, Kettunen uskoo.

Sviittien omistajat ja turvapaikanhakijat asuvat nyt samassa isossa hotellirakennuksessa. Kummallakin on oma sisäänkäyntinsä ja sisätiloissa heidän käytäviensä välinen ovi on lukittu.

- Ei heistä käytännössä kovin paljon häiriötä ole ollut. Äänet toki kuuluvat ja toisinaan tulee koko talossa kiiriviä palohälytyksiä, kun vastaanottokeskuksen huoneissa on kärytetty jotakin. Poliisiautojakin täällä on näkynyt silloin tällöin, Pentti Kettunen selostaa.

Hänen mukaansa Tallukan maineelle nykyvaihe ei ole tehnyt hyvää.

- Tallukka muistetaan aina hotellina, jossa oli iso vastaanottokeskus, Kettunen arvelee.

Hän ei usko, että Tallukka enää menestyy hotellina. Siksi hän ehdottaa, että koko rakennus muutettaisiin tulevaisuudessa hyvätasoiseksi senioritaloksi, jossa olisi pelkästään sviittien kaltaisia huoneistoja.

Hanna Leppänen
hanna.leppanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi