Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Olli Anttonen väisti Nizzan kuorma-auton täpärästi - "Se mutkitteli, jotta mahdollisimman moni jäisi alle"

Päijät-Hämeen keskussairaalan Sydänkeskuksen ylilääkäri Olli Anttonen oli vaimonsa kanssa lomalla Nizzassa. Hän joutui todistamaan, kun kuorma-auto lanasi ihmisiä alleen rantapromenadilla. Kuva: Vesa Tapiola

- Ei me oltaisi tässä puhumassa, jos olisimme seisseet muutaman metrin eri kohdassa, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaalan Sydänkeskuksen ylilääkäri Olli Anttonen puhelimessa Nizzan lentokentällä.

Anttonen oli vaimonsa kanssa katsomassa ilotulituksia Nizzan rantabulevardilla. Ilotulituksen loputtua noin kello 22.10 paikallista aikaa he lähtivät kävelemään kohti majapaikkaansa, kun jonkin ajan päästä alkoi kuulua huutoa ja kymmenen metriä leveälle promenadille syösyi kuorma-auto. Auto ajoi Anttosen arvion mukaan 80-90 km/h ja lanasi ihmisiä alleen. Anttoset väistivät kuorma-auton vain noin 5-10 metrin päästä.

- Se mutkitteli, jotta mahdollisimman moni jäisi alle.

Anttoset pelastautuivat rannalle. Pian he kuulivat 20-30 laukausta keskustan suunnalta. Poliiseja, armeija ja helikoptereja näkyi kaikkialla sekä hälytysajoneuvot ulvoivat. Anttosten majapaikan edessä, josta kuorma-auto oli ilmeisesti lähtenyt liikkeelle, makasi kuusi ruumista. Hotelleista tehtiin sairaaloita, ja loukkaantuneita vietiin niihin hoitoon.

Kun Anttoset lähtivät aamupäivästä lentokentälle, makasivat ruumit yhä maassa peitettyinä.

- Vaikka uhkaa tuskin enää on, lomafiilis meni täysin, Olli Anttonen toteaa.

"Pariisin jälkeen ajattelimme, ettei pelolle saa antaa valtaa"

Vaikka Anttonen on ammatiltaan lääkäri, ei auttamisen mahdollisuutta sekavassa tilanteessa ollut.

- Onnettomuudessa olisin toki auttanut, mutta terrori-iskussa ei pysty. Kaikista näki kymmenen metrin päästä, että ovat he ovat kuolleita. Oli pakko pelastautua, kun ei tiennyt, mitä tapahtuu laukausten alettua, Anttonen kertoo.

Aamulla ihmisiä on ollut Anttosen mukaan vähän liikkeellä ja kaikki ovat järkyttyneitä. Poliisin rikospaikkatutkinta oli kesken vielä, kun Anttoset poistuivat lentokentälle.

- Olimme viikkoa ennen Pariisin iskuja Pariisissa ja silloin ajattelimme, että ei saa antaa pelolle valtaa. Siksi valitsimme Nizzan, että tukisimme Ranskaa ja ranskalaisia. Laittaahan tämä miettimään turvallisuutta. Pääsimme pois, koska meidän kohdallamme ei ollut ruuhkaa, mutta muualla kuorma-autoa ei pystynyt väistämään.

Sonja Parkkinen
sonja.parkkinen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi