Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kirjanpainajat tuhoavat terveitä kuusia entistä laajemmin

Hyönteistuhojen riski on suurin myrskytuhojen reunametsissä.

Kirjanpainaja, tumma kaarnakuoriainen, tuhoaa tuhoaa kuusia. Kirjanpainajan feromonipyydyksellä seurataan kannan kehittymistä. Kuva: Timo Mustalampi

Kirjanpainajat ovat levinneet terveisiin kuusiin entistä laajemmin. Metsäkeskus kertoo, että se tarkasti kesäkuun lopulla 120 kohdetta, joissa oli paikkatietoanalyysin perusteella kohonnut riski kirjanpainajan aiheuttamille tuhoille. Tuholaisia havaittiin terveissä puissa lähes joka kolmannessa paikassa. Vuosi sitten näin kävi joka viidennessä kohteessa.

Lisäksi metsäkeskus tarkasti 11 paikkaa, joissa on vanhoja kuusikoita luonnonsuojelualueiden läheisyydessä. Näistä kirjanpainajia löydettiin elävistä puista vain yhdessä paikassa.

Kirjanpainajien riski iskeä eläviin puihin lisääntyy, kun niiden kanta on suuri. Tuulen kaatamissa puissa kirjanpainajia havaittiin joka neljännessä paikassa ja myös sellaisissa kohteissa, joissa niitä ei löydetty elävistä puista.

Tarkastuksia tehtiin Kokkola-Lieksa-linjan eteläpuolella. Eniten iskeytymiä todettiin Kaakkois-Suomessa.

Riski suurin myrskytuhojen reunametsissä

Metsäkeskuksen mukaan hyönteistuhojen riski on suurin myrskytuhojen reunametsissä. Kaikkea myrskytuhopuuta ei aina saada korjattua, ja kirjanpainajat lisääntyvät metsään jääneissä puidenrungoissa ja niiden osissa. Reunametsiä saattaa heikentää myös valo- sekä tuuliolosuhteiden nopea muuttuminen, mikä altistaa ne entistä pahemmille hyönteistuhoille.

Metsäkeskus neuvoo Etelä-Suomessa metsää omistavia kiinnittämään huomiota etenkin vanhoihin kuusikoihin. Kirjanpainajien valtaamat elävät puut on syytä poistaa. Kuolleita puita ei tarvitse kaataa, koska niistä tuholaiset ovat jo poistuneet. Kirjanpainajan valtaaman puun tunnistaa pienistä rei’istä rungolla ja ympäröivästä ruskeasta purusta. Valkoiset toukat ja ruskeat aikuiset kirjanpainajat löytyvät, jos puun kuoren irrottaa.

Kirjanpainajat alkoivat parveilla tänä keväänä normaalia aikaisemmin, jo toukokuun alussa, lämpimän sään takia. Ne lisääntyvät kuusissa ja yleensä poistuvat puista heinäkuussa talvehtimaan maahan.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi