Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suojautuminen auringolta on paras lääke - makuuasento vaarallisin auringonottoon

Auringon ultraviolettisäteily ja ihon palaminen aiheuttavat ihosyöpiä. Merkittävää on etenkin se, kuinka paljon ihminen on altistunut ultraviolettisäteilylle elämänsä aikana. Auringon säteilyltä suojautuminen onkin tärkein ihosyövän ehkäisykeino.

Voimakkainta UV-säteily on Suomessa kesäaikaan toukokuusta elokuuhun päivittäin noin kello 11-15. Aurinko paahtaa erityisen kovaa rannalla, hangella ja veden läheisyydessä, sillä nämä heijastavat säteitä. Ohut pilvipeite ei estä säteilyn polttavaa vaikutusta, eikä matala vesikään suojaa ihoa.

UV-säteily aiheuttaa myös ihon ruskettumisen, joka on oikeastaan ihon alempia kerroksia varjeleva suojamekanismi. Auringonotto on iholle huonoksi etenkin makuuasennon vuoksi. Jos pysyy pystyssä, saa vaan noin neljänneksen UV-säteilystä.

Varjo kertoo säteilyn voimakkuudesta

Säteilyn voimakkuutta voi yrittää päätellä oman varjon pituuden avulla. Mitä lyhyempi varjo, sen voimakkaampaa on säteily. Tarkempi mittari on UV-indeksi, joka ilmoittaa haitallisen säteilyn määrän. Indeksiin vaikuttaa sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika.

Suomessa säteilyarvo vaihtelee kesäpäivinä 3-6 välillä. Tämä ei päästä suomalaisia pälkähästä, sillä säteilyltä on suojauduttava aina, kun indeksi ylittää 3. Voimakkaan säteilyn raja 6 ylittyy kotimaassa tyypillisesti kuumina päivinä keskipäivän aikaan.

Rantalomakohteissa UV-säteily on huomattavasti voimakkaampaa ja siltä on suojauduttava vieläkin huolellisemmin, Ilmatieteenlaitoksen tutkija Anu Heikkilä muistuttaa.UV-säteilyn määrää voi seurata Ilmatieteenlaitoksen varoituskartalta.

Aino Elomäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi