Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Homous, naispappeus ja maallistuminen ahdistavat esikoislestadiolaisia: monet toivovat eroa kirkosta

Esikoislestadiolaisten juhannusseurat keräsivät Lahden Launeelle taas tuhansia osallistujia eri puolilta Suomea. Sirkka-Liisa Hirvensalo oli tullut lastenlastensa luokse Turusta. Kuva: Aku Isotalo

Esikoislestadiolaisten erkaantuminen Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta jatkuu. Herätysliikkeessä on parin viime vuoden aikana ryhdytty hoitamaan sakramentteja liikkeen sisällä maallikkovoimin.

Evankelisluterilaisessa kirkossa kasteen ja ehtoollisen saa suorittaa papiksi vihitty ihminen. Esikoislestadiolaisten maallikkokasteissa ja -ehtoollisissa toimen hoitaa liikkeen jäsen, jolla ei pappisvihkimystä ole. Maallikon kastama ihminen ei pääse ripille eikä kirkon jäseneksi.

Esikoislestadiolaisia eri puolilta maata on kokoontunut juhannusviikonlopuksi Lahteen. Oppikriisi on Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan repinyt liikettä sisältä päin. Esikoislestadiolaisten yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Karhu totesi talvella ESS:lle, että Lahdessa kiistat ovat kovempia kuin muualla. Liikkeen piiristä kuvailtiin tilannetta "kipeäksi ja araksi".

Lauantaina liikkeen rukoushuoneella Launeella pidettiin seurat, joihin osallistui satoja esikoislestadiolaisia.

Useimpien mielestä irtautumista jatkettava

Suurin osa ESS:n tapaamista liikkeen jäsenistä eivät halunneet sanoa julkisuuteen mitään. Osa puhui nimettömänä ja pari nimellään. Useimpien kommentin antaneiden mielestä liikkeen on jatkettava pesäeroa kirkosta ja hoidettava sakramentit ilman pappisvihkimystä.

- Meidän silmissämme ei papin tutkinnolla ole sellaista arvostusta. Emme katso, että Pyhä Henki ja papin akateeminen tutkinto ovat tekemisissä toistensa kanssa, sanoi turkulainen Sirkka-Liisa Hirvensalo.

Kiista kirkon kanssa koskee muun muassa homoliittoja ja naispappeutta. Esikoislestadiolaiset eivät hyväksy kumpaakaan.

- Monelle viimeinen niitti on se, kun homoja ruvetaan vihkimään, Hirvensalo sanoo. Hänen mukaansa naisille puolestaan on Raamatussa varattu eri tehtävät seurakunnassa kuin pappeus.

Vantaalaispariskunta: kirkon ehtoollinenkin maallistunut

Vantaalta seuroihin saapuneen nelihenkisen perheen vanhemmat kertoivat, että heidän kaksi lastaan on kastettu kirkossa. Tuleva lapsi saa maallikkokasteen. Perheen vanhemmat eivät halua nimiään julkisuuteen.

- Sakramentit halutaan pitää samanlaisina kuin ne Raamatusta löytyvät, totesi perheen isä. Esimerkiksi ehtoollisleipä tuodaan ihmistyön tuloksena.

Pariskunnan mielestä se on pahasti ristiriidassa raamatun käsityksen kanssa, jonka mukaan ehtoollisleipä ja -viini ovat Jeesuksen ruumis ja veri.

Pariskunta sanoi noudattavansa ja kunnioittavansa pohjoisen vanhimmilta tulevia ohjeita. Heidän mielestään on kuitenkin jokaisen oma asia, miten sakramentteihin suhtautuu.

- Rauhaa ja rakkautta me haluamme, perheen äiti totesi.

"Riidattomuus olisi kaikille mukavampaa"

Vuosi sitten Lahdesta Helsinkiin muuttanut Lotta Salmensuu kertoi vastustavansa herätysliikkeen eroa kirkosta. Hänen tuttavapiirissään asiaan suhtaudutaan "vaihtelevasti".

Salmensuun mielestä asian aiheuttamat ristiriidat liikkeen sisällä ovat surullinen asia.

- Riidattomuus olisi kaikille mukavampaa.

Toisaalta ristiriita voi hänen mukaansa olla monelle syy miettiä tarkemmin oman uskonsa perusteita ja arvojaan.

- Ilman erimielisyyksiä mennään helposti muiden mukana.

Vesa Mäkinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi