Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomen oppositiojohtajat: EU on unohtanut ihmiset

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen kannalta on tärkeää sopia sekä EU:n ja Britannian suhteesta että jatkaa unionin kehittämistä. LEHTIKUVA / Markku Ruottinen

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta varoitusäänenä. Hänen mukaansa Euroopan unionin on nyt näytettävä uudistumiskykynsä.

– Viime vuodet unionin johto on keskittynyt puhumaan ongelmista, joissa tavallisen ihmisen arki ja hyvinvointi ovat unohtuneet. Eriarvoisuuden torjuminen ja työttömyyden hoito on palautettava toiminnan keskiöön, Niinistö sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa EU:n on saattanut huonoon valoon muun muassa tapa, jolla talouskriisiä on hoidettu. Samoilla linjoilla on myös vasemmistoliiton Li Andersson, jonka mukaan äänestystulos osoittaa, ettei EU ole kyennyt lunastamaan lupauksia ihmisten elintason parantamisesta.

– Lähes kaikissa maissa harjoitettu leikkauspolitiikka on iskenyt erityisen kovaa julkisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan, Andersson sanoo Facebookissa.

Myös SDP:n Antti Rinteen mielestä Euroopassa on viime aikoina menty talousasiat edellä ihmiset unohtaen. Rinteen mukaan EU:ta täytyy uudistaa pian ja nopeasti tai sen tulevaisuus on vaarassa.

RKP:n Anna-Maja Henriksson taas sanoo äänestystuloksen olevan vahva viesti kansalaisten tyytymättömyydestä EU:ta kohtaan. Henrikssonin mielestä nyt tulee pohtia, miten EU voisi uudistua.

– Kansalaiset eivät näe unionia samanlaisena talouden ja arkipäivän parantajana kuin miltä se vaikuttaa koneiston sisällä oleville.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mielestä Britannian äänestystuloksen taustalla on EU:n federalismi.

– Liittovaltiota ajavien vastaus jokaiseen kriisiin on aina enemmän EU:ta, enemmän yhteisvastuuta ja komission valtaa, Essayah sanoo blogissaan.

Niinistö: EU:n peruskivi järkkyy

Presidentti Sauli Niinistö sanoo brexit-ratkaisun järkyttävän Euroopan unionin peruskiveä. Niinistö toteaa lausunnossaan, että tähän asti unioniin on ollut vain halukkuutta liittyä, mutta nyt merkittävä jäsenvaltio haluaakin sieltä pois.

Hän huomauttaa, että ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde. Presidentti arvioi, että Britannian kansanäänestyksen tulos on polttoainetta EU-vastaiselle liikehdinnälle.

Presidentin mukaan unionin tulisi nyt palata juurilleen ja perusarvoihinsa eli turvallisuuteen, rauhaan ja vapauteen. Niinistö huomauttaa, että konkreettisia vaikutuksia esimerkiksi talouteen tai jäljelle jäävän Euroopan yhtenäisyyteen on vielä vaikea ennakoida.

– Vaikutukset Euroopan turvallisuuteen riippuvat Nato-jäsen Britannian halusta turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön muun Euroopan kanssa, Niinistö toteaa lausunnossaan.

Niinistö tulkitsee Britannian äänestystulosta niin, että EU:n pitää ottaa brittien päätös muistutuksena uudistumisen vääjäämättömyydestä.

Reipas muutoksen tuulahdus

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) odottaa EU:lta nopeita arvioita, millaisia vaikutuksia Britannian brexitillä on. Hän sanoo kunnioittavansa Britannian EU-äänestyksen tulosta vaikka olikin toivonut toisenlaista ratkaisua.

Sipilän mukaan Suomen kannalta on tärkeää sopia sekä EU:n ja Britannian suhteesta että jatkaa unionin kehittämistä.

– Tämän voi nähdä mahdollisuutena ja reippaana tuulahduksena. Kaikissa muutoksissa on myös mahdollisuus, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sipilä totesi, että brexitiin pitää suhtautua Suomessa hyvin vakavasti ja miettiä, miten Euroopan tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Sisämarkkinoiden kehittäminen on nyt tärkeää, hän sanoi.

Sipilä huomautti, että kansalaisten luottamuksen ansaitsemiseksi tulee keskittyä olennaiseen ja kyettävä uudistumaan. Sipilän mukaan EU:n on tiivistettävä yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaansa.

– Keväällä olimme EU:ssa henkisesti vielä siinä asennossa, ettei brexit toteudu. Mielipidemittausten myötä valmistauduttiin, että näinkin voi käydä, Sipilä sanoi.

EU-maiden päämiehet kokoontuvat Brysseliin ensi viikolla ja keskustelevat Britannian kansanäänestyksen seurauksista.

Yllätys ja pettymys

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää Britannian äänestystulosta yllätyksenä ja suurena pettymyksenä. Orpon mukaan tulos on myös selkeä viesti siitä, ettei EU ole onnistunut ja sen pitää parantaa tekemistään.

Orpon mukaan pörssikurssien voimakas vajoaminen osoittaa, etteivät markkinat sittenkään uskoneet brexitiin. Hänen mukaansa Suomen valtiovarainministeriöllä kuten myös Euroopan keskuspankilla ja muilla keskuspankeilla on suunnitelmat valmiina Britannian EU-eron varalle.

– Pidemmällä aikavälillä on selvää, että tämä vaikuttaa heikentävästi talouden näkymiin EU:ssa. En usko, että vaikutukset ovat dramaattisia.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo että Britannian äänestystulos on vakava isku Euroopan unionille. Hänen mukaansa tulos kertoo syvästä epäluottamuksesta unionia kohtaan. Äänestystulos on Soinin näkemyksen mukaan myös testi EU:lle, pystyykö se uudistumaan. Hän sanoo, ettei Britannian kaltainen maa lähde unionista ilman syytä.

– Unioni ei voi jatkaa tällä tavalla. Kun näin merkittävä maa, joka on toiseksi suurin talous ja toiseksi suurin nettomaksaja, lähtee, Soini sanoo.

Soinin mukaan Britannian epäluottamus kohdistuu EU:n demokratiavajetta, legitimiteettiä ja yhteisömenettelyä kohtaan. Soini painottaa, ettei Britannia halua lähteä Euroopasta, eikä tulos ole protesti yhteismarkkinoita ja vähempää sääntelyä kohtaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi