Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Asuntomurtojen sesonki vauhdissa - näillä vinkeillä suojelet kotiasi

Kiinteistöliiton mukaan asuntoon murtaudutaan yleensä oven kautta Kuva: Anttonen Tommi

Asuntomurtojen sesonki on vauhdissa. Vuosittain asuntomurtoja tehdään muutama tuhat. Poliisin vuosikertomuksesta 2015 selviää, että viime vuonna niitä tuli poliisin tietoon 4 300. Se oli viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 13 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010.

Voroille kelpaavat niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloasunnot. He saattavat tarkkailla kohteita etukäteen ja varmistaa asukkaiden poissaolon ja sen, ettei koiria tai hälytysjärjestelmää ole. Varas voi iskeä myös keskellä kirkasta päivää.

Kiinteistöliiton mukaan asuntoon murtaudutaan yleensä oven kautta: se väännetään auki. Liitto neuvoo, että tehokkain tapa suojautua murrolta on varmistaa, että asunnon lukitus on kunnossa, ja käyttää takalukitusta. Myös varmuuslukon käyttäminen hyödyttää. Jos ulko-ovi on huultamaton (tasareunainen), rakorauta estää oven vääntämisen karmin ja lukkopesän väliin työnnetyllä murtovälineellä.

Murtoja tehdään myös asuntojen omilla avaimilla. Liiton mukaan avainten luovutuksista ja palautuksista esimerkiksi asukkaille tai korjausurakoitsijoille on pidettävä kirjaa, ja kun ovenavausta pyydetään, pyytäjän henkilöllisyys ja oikeus päästä asuntoon on varmistettava asukasluettelosta.

Hyvä neuvo on myös, että asunto kannattaa pitää asutun näköisenä, vaikka se olisi tyhjillään. Merkki asumattomuudesta on esimerkiksi postia pursuava postiluukku. Omaisuuden merkitseminen vaikeuttaa varastetun omaisuuden myymistä ja helpottaa poliisin mahdollisuutta löytää oikea omistaja.

Kameraan tarvitaan kaikkien suostumus

Asunto-osakeyhtiö saattaa asentaa porraskäytävään kameran.

- Porraskäytävä kuuluu asuntojen ohella kotirauhan piiriin, joten sinne sijoitettavalle kameralle tarvitaan kaikkien asukkaiden suostumus. Ilmoitus tallentavasta valvonnasta tulee laittaa näkösälle ulko-oveen. Piha-alueelle, varastoon, vinttiin tai kellariin tulevasta kamerasta riittää yhtiökokouksessa tehty enemmistöpäätös ja ilmoitus valvonnasta, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Liiton mukaan murtotapauksissa oven korjaaminen kuuluu taloyhtiölle ja asunnon sisällä olevat vahingot pääsääntöisesti asukkaalle.

- Vakuutusyhtiöt edellyttävät korvauksen maksamiseen lähtökohtaisesti aina, että vahinkoilmoitukseen liitetään rikosilmoitus/poliisitutkintapöytäkirja, liitto kertoo tiedotteessaan.

10 vinkkiä kodin suojelemiseksi

Kiinteistöliitto neuvoo suojelemaan kotia seuraavilla vinkeillä:

1. Käytä oven takalukitusta.

2. Käytä varmuuslukkoa.

3. Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat.

4. Peru/käännä sanomalehdet pidemmän poissaolon ajaksi ja kiellä ilmaisjakelut.

5. Pidä verhot auki.

6. Pidä ikkunat kiinni kotoa lähtiessäsi, erityisesti jos asut alakerroksessa.

7. Pidä hälytin päällä.

8. Kerro poissaolosta naapurillesi.

9. Pidä tarkasti huoli avaimistasi. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön.

10. Älä mainosta poissaoloasi sosiaalisessa mediassa ja pidä yksityisasetukset kohdallaan.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X