Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kiky-neuvottelutuloksesta ristiriitaiset tunnelmat - lomarahojen leikkaus hiertää lahtelaisia kunta-alan pääluottamusmiehiä

Pääluottamusmies Hannu Lehto pitää neuvottelutulosta tyydyttävänä. Kuva: Elena Liseytseva

Kuntien ja valtion työntekijöiden työehdoista saatiin maanantaiyönä kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos. Sopimuksen mukaan esimerkiksi viikkotyöaikaa pidennetään 30 minuutilla ja lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019.

Lahden julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toinen pääluottamusmies Jussi Anttila on varovaisen tyytyväinen sopimukseen.

- Plussaa oli, että lomapäiviä ei leikata eikä sairausajan karenssi tule voimaan. Isona miinuksena on epätasa-arvo lomarahaleikkauksissa, Anttila sanoo.

Anttila uskoo, että esimerkiksi kunnallisten lääkäreiden osalta 30 minuutin lisä viikottaiseen työaikaan on helppo toteuttaa.

Lahden JUKOn ja opetusalan pääluottamusmies Hannu Lehto otti neuvottelutuloksen vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa.

- Vieläkin huonompaa sopimusta tarjottiin, mutta ei tämäkään miellyttävä ole. Työajan lisääntyminen samalla palkalla ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen työntekijän maksettavaksi tarkoittavat suoraa palkanalennusta. Suomen taloudellinen tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, joten pidän sopimusta siihen nähden ihan tyydyttävänä.

Myös Lehtoa lomarahojen leikkaukset hiertävät.

- 30 prosentin leikkaukset vain julkisen puolen lomarahoihin tuntuvat epäoikeudenmukaisilta. Se on suora keino siirtää julkisen sektorin varoja vientiteollisuudelle, Lehto sanoo.

Lehtoa huolestuttaa myös määräaikaisten leikkausten jääminen pysyviksi.

- Ei ole mitään taetta, että leikkauksista ei määräajan jälkeen tehtäisi pysyviä.

Kahdesta pahasta pienempi

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn Lahden pääluottamusmies Arja Nikkanen pitää hyväksyttyjä sopimusehtoja kahdesta pahasta pienempänä.

- En tietenkään ole tyytyväinen työajan lisäämiseen, mutta 30 minuuttia lisää viikkotyöaikaan on joka tapauksessa parempi kuin kokonaisten päivien lisääminen, mikä myös oli pöydällä, Nikkanen sanoo. Nikkasen mukaan Jytyn työntekijöiden näkökulmasta viikkotyöajan lisäys olisi parasta toteuttaa kuuden minuutin päivittäisenä lisänä työaikaan.

Sopimuksen heikoista kohdista Nikkanen on samoilla linjoilla JUKOn pääluottamusmiesten kanssa.

- 30 prosentin lomarahaleikkauksiin ei kukaan ole tyytyväinen. Meille lätkäistiin vielä tällainen leikkaus, mitä yksityiset eivät saaneet.

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi