Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Käsienkuivauslaite voi leijuttaa norovirusta yleisen vessan ilmassa pitkään

Ritva Kettunen ja Klara Luoto tyytyivät kuivaimeen, kun muutakaan ei ollut tarjolla. Kuva: Mirja Hussain

Paperipyyhe on hygieenisin tapa kuivata kädet, ilmenee tuoreesta englantilaistutkimuksesta. Sen mukaan paperipyyhe levittää vähiten viruksia ympäristöön. Ero korkeatehoiseen ilmakuivaimeen on huima.

- Ilmakuivaimesta levisi viruksia ympäristöön 1 300-kertaisesti verrattuna paperipyyhkeeseen. Kun vielä verrattiin ilmanäytteistä kerättyjä tuloksia viisitoista minuuttia kuivaamisesta, oli ero yli satakertainen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

Vastaavia tutkimuksia on aiemmin tehty bakteereilla, ja sama tulos on näkynyt myös niissä.

Paperipyyhe on hygieenisin

Paperipyyhe on hygieenisin luonnollisesti siitä syystä, että sitä tullaan käyttäneeksi vain kerran. Käytön jälkeen paperipyyhe heitetään roskiin - tai ainakin se pitäisi heittää.

Kankainen käsipyyhe voi olla hygieeninen, jos käytetty kohta pyörähtää takaisin koneen sisään. Jos ihmiset pyyhkivät peräkkäin käsiään märkään kohtaan, ei kangaspyyhe ole enää puhdas.

Ilmakuivain puolestaan saa pisarat käsistä liikkeelle, minkä jälkeen niitä laskeutuu pinnoille, lattialle tai jää ilmaan leijumaan.

- Juuri nämä viruspartikkelit ovat hirvittävän pieniä, minkä takia niitä leijuu ilmassa vielä pidempään. Erityisesti oksennus- ja ripulitautia aiheuttavat norovirukset ovat vessassa ongelma. Kun virukset laskeutuvat pinnoille, saattavat ne kestää taudinaiheuttamiskykyisinä hyvin pitkään, Carita Savolainen-Kopra muistuttaa.

Niina Rintala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi