Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ilmapallolla yli itärajan

Huimimpiin itärajan taakse tehtyihin vakoilumatkoihin kuului entisten kaukopartiomiesten Arvo Juvosen ja Vilho Suikkasen vuonna 1954 tekemä ilmapallomatka Kuolan niemimaalle.

Vääpelinä palvellut Juvonen joutui eroamaan puolustusvoimista vuonna 1951 mustasukkaisuusdraaman vuoksi. Seuraavana vuonna Juvonen oli jo värvätty tiedustelijaksi. Vuonna 1953 hän teki yksin viikon tiedustelumatkan Pohjois-Norjasta Petsamoon Liinahamarin satamaan.

Norjasta Juvonen lähetettiin Yhdysvaltoihin lisäkoulutettavaksi. Hän sai parikseen Suikkasen, joka oli ensimmäisiä itärajan ylittäneitä entisiä kaukopartiomiehiä ja joutunut poistumaan Suomesta.

Miehet saivat tehtäväkseen vakoilumatkan heliumkaasupallolla. Amerikkalaisten mukaan rajan ylittäminen jalkaisin oli liian vaarallista tiukentuneen rajavalvonnan takia.

Tehtävään kuului Murmanskin alueen sotilaskohteiden tiedustelu ja rahapaketin piilottaminen radan varteen. Rahat olivat lännen asiamiehenä toimineelle korkea-arvoiselle neuvostoupseerille.

Raja ylitettiin muutaman sadan metrin korkeudessa

Miehet siirrettiin Pohjois-Norjaan, josta matka suuntautui Tanskan lipun alla purjehtineella kalastajalaivalla Kuolanniemimaan vesialueille. Elokuisena iltana miehet nousivat taivaalle laivan kannelta. Korin ja suuren heliumpallon korkeus oli yhteensä 20 metriä. Miehet ylittivät rajan muutaman sadan metrin korkeudessa ja saapuivat lähelle Petsamon lentokenttää.

Tuuli vei pallon yhä idemmäs, kunnes miehet laskeutuivat asumattomalle seudulle ja piilottivat korin ja pallonriekaleet.

Miehet kätkivät rahapaketin radan varteen ja ryhtyivät tarkkailemaan Petsamon lentokenttää, jolla he näkivät muun muassa suihkuhävittäjiä.

Miesten tähystyspaikan yli lentänyt kone havaitsi kaksikon. Takaa-ajajat kintereillään Juvonen ja Suikkanen onnistuivat palaamaan Norjaan.

Amerikkalaiset jatkoivat ilmapallokokeiluja

Juvonen jäi Yhdysvaltoihin ja sai maan kansalaisuuden. Myös Suikkanen jäi länteen. Saatuaan vuonna 1995 varmistuksen, ettei joudu syytteeseen, Juvonen vieraili useasti Suomessa.

Amerikkalaiset jatkoivat ilmapallokokeilujaan Pohjois-Norjassa pari vuotta Juvosen ja Suikkasen lennon jälkeen. Virallisen selityksen mukaan kyseessä olivat säähän liittyvät tutkimukset.

Kokeilut päättyivät, kun Neuvostoliiton viranomaiset esittelivät pudonnutta länsimaista ilmapalloa, jossa oli automaattinen valokuvauslaitteisto.

Joel M.Vainonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen