Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Talvi teki paljon pahaa kasveille - puutarhakaupoissa voi tulla pulaa tietyistä taimista

Eeva-Liisa Aaltonen kertoo puutarhan asiakkaiden ykkössuosikin olevan nyt melko helppohoitoinen pelargonia. Se ei ole enää vain mummojen "pelakuu", vaan myös nuoret ostavat paljon erivärisiä pelargonioita. Kuva: Kai Sinervo

Talvivauriot ovat nyt yleinen puheenaihe myös lahtelaisissa puutarhamyymälöissä.

Puutarhuri Antti Varpula Vihertalo Varpulasta kertoo saavansa päivittäin jopa kymmeniä soittaja asiakkailta, joiden kasveja on kuollut.

- Erityisesti ruusut ovat kärsineet, ja valitettavasti myös vanhoja ruusukasvustoja on kuollut. Mutta eihän näille mitään mahda - olemme Suomessa.

Ruusujen lisäksi on tuhoutunut erilaisia perennoja ja pensaita. Vaurioita on tullut myös hedelmäpuihin.

Varpulan mukaan monet kasvit eivät ehtineet syksyllä tuleentua ennen pakkasia, eli ne eivät valmistautuneet talveen tarpeeksi hyvin. Talvella tekivät pakkaset pahaa jälkeä.

Pahimmat tuhot sitten 80-luvun

Jyrki Uimonen Taimistonviljelijät ry:stä arvioi, että viime vuoden lyhyt ja kolea kasvukausi sekä tammikuun paukkupakkaset aiheuttivat pahimmat kasvutuhot sitten 1980-luvun.

Uimosen mukaan jo viikon pakkaskausi lokakuussa aiheutti vaurioita. Pahin oli kuitenkin lumeton tammikuu, jolloin kovat pakkaset pääsivät tuhoamaan läpimärässä maassa kasvien herkkiä juuristoja.

Myös taimitarhoilla vaurioitui joitakin ulkosalla varastoituja astiataimia. Ne suojataan tavallisesti talveksi osin harsojen ja osin lumen avulla. Tänä vuonna lunta ei tullut ajoissa.

- Nyt tulee pulaa joistakin taimista. Mutta seuraava sesonki on jo syksyllä: uutta astiataimisatoakin saadaan elokuun alussa.

Antti Varpula uskoo, että muun muassa ruusujen taimet saattavat olla toukokuun lopussa vähissä monissa kasvimyymälöissä.

- Ja mansikan taimet ovat jo loppuneet - ainakin meiltä.

Taimikauppa nyt vilkasta

Tällä hetkellä ostetaan erittäin paljon kesäkukkia. Myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden taimia myydään paljon.

Lahtelaisessa Aaltosen puutarhassa on tarjolla lähinnä perennojen taimia. Puutarhuri Eeva-Liisa Aaltonen kertoo, että parhaiten menevät kaupaksi pelargoniat, joita on neljäätoista eri väriä. Suosittuja ovat myös muun muassa muratit, intianminttua ja lumihiutaleet.

Puutarhuri Virve Salmisen mukaan Hankkijan Lahden myymälästä ostetaan nyt erityisesti kesäkukkia ja marjapensaita.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X