Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vakuutusyhtiöistä tullut terveysfirmojen isäntiä - kuka nyt päättää, millaisen lausunnon lääkäri sinusta kirjoittaa?

Vastaava lääkäri Mika Liukkonen Mehiläinen-konsernin Lahden lääkärikeskuksesta mittaa Marika Suopohjan verenpaineen. Mehiläisen omistajien joukossa on kolme vakuutusyhtiötä. Kuva: Katja Luoma

Vakuutusyhtiöistä on tullut yhä merkittävämpiä omistajia terveysalan yrityksiin. Siten ne käyttävät isännän ääntä yrityksissä, joiden kanssa tuhannet yksityislääkärit tekevät tiivistä yhteistyötä.

Vakuutusfirmoilla on omistajuuksia Suomen Terveystalossa, Mehiläisessä, Pihlajalinnassa ja Diacorissa. Niiden lääkärit hoitavat huomattavan osa tapaturma- tai sairauspotilaista, jotka hakevat yksityisvakuutuksensa perusteella korvauksia vakuutusyhtiöltä.

Yksikön johtaja Jarno Mäkinen LähiTapiolasta sanoo, ettei tarkoitus ole painostaa lääkäreitä kirjoittamaan sopivia lausuntoja vakuutusyhtiön asiakkaista.

- Vakuutusyhtiön intressi on hoitaa ihmiset pian terveiksi ja työkykyisiksi sekä ehkäistä sairauksia.

"Ei missään tapauksessa"

Fennia Vakuutusyhtiön korvausjohtaja Vesa-Matti Kultanen kiistää tiukasti, että lääkäreitä haluttaisiin painostaa antamaan vakuutusyhtiön kannalta sopivia arvioita potilaiden terveydestä.

- Ei missään tapauksessa. Jos ajatellaan lääketieteen moraalia ja etiikkaa, niin lääkärit ovat näihin asioihin ottaneet kantaa jo koulutuksensa yhteydessä.

Johtaja Heikki Pärnänen Suomen Lääkäriliitosta uskoo samoin, ettei lääkärien itsenäistä harkintavaltaa uhmata.

- On absurdia ajatella vakuutusyhtiön sanovan, ettei täältä enää kirjoiteta eläkelausuntoja.

Omasairaala oy:n toimitusjohtaja Harri Aho painottaa, että sairaalayhtiö ottaa kantaa vain hoitoon. Sairaalan omistava vakuutusyhtiö OP-Vakuutus puolestaan päättää hoidon korvattavuudesta.

- Näiden kahden välissä on selkeä palomuuri.

Palomuurista käy myös se, että suurin osa yksityislääkäreistä työskentelee itsenäisinä ammatinharjoittajina. He eivät ole työsuhteessa lääkäriyritykseen eivätkä siten vakuutusyhtiöiden alaisina edes välillisesti.

Valitukset puuttuvat

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen tulee vuosittain noin 10 000 yhteydenottoa finanssiasioista. Jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki kertoo, että vakuutusyhtiöiden omistajaohjaus lääkäriasemien toimintaan ei ole ollut valitusten aiheena juuri koskaan.

- Terveydenhuollossa on syytä huomata, että sen rahoituksesta osa on jo vanhastaan toteutunut erilaisten vakuutusjärjestelmien kautta.

Vakuutusyhtiöiden tiivis yhteistyö lääkärifirmojen kanssa näkyy enemmänkin nopeuden painottamisena: Potilas halutaan nopeasti hoitoon ja kuntoon.

- Se voi olla tarkoituksenmukaista kaikkien osapuolten kannalta.

Painostusväitteiden sijasta Fine saa usein selvittää valituksia vastuuvakuutuksiin liittyvistä syyllisyyskysymyksistä ja tapaturmien lääketieteellisestä arvioinnista.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi