Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaura kerää nyt hillitöntä ylistystä

Tältä näyttää Vääksyssä purkitettava Puhtikaura-puuteri, joka valittiin tänään vuoden elintarvikkeeksi. Kuva: Juha Peurala

Kaura on nyt suomalaisen elintarviketeollisuuden kova sana. Kirkkaista parrasvaloista on viime kuukausina nauttinut muun muassa lihamainen nyhtökaura.

Nyt Elintarviketeollisuusliiton Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun voittajaksi valittiin jälleen kaurapohjainen tuote. Viime vuoden tapaan kaurapohjaisen tuotteen juuret ovat Päijät-Hämeessä.

- Kaura on nyt tapetilla kyllä kerrassaan, kommentoi päivän palkintotilaisuutta Helsingin Messukeskuksessa seuraamassa ollut Päivi Tähtinen.

Tähtinen on koordinaattori Vilja-alan yhteistyöryhmässä. Lisäksi hän on mukana Suomen kaurayhdistyksessä, jonka puheenjohtaja on juuri vienninedistämismatkalla Aasiassa Suomen elinkeinoministeri Olli Rehnin kanssa.

- Hänkin puhuu siellä varmaankin kauran puolesta, Tähtinen kertoo.

Terveysominaisuudet maailman tietoon

Tähtisen mukaan kyse on siitä, että kauran terveysominaisuudet ovat lyöneet läpi ympäri maailman.

Esimerkiksi EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuuselin on hyväksynyt kauralle kolme markkinoinnissa hyväksyttyä terveysväittämää: kaura estää kolesterolin imeytymistä, tasaa elimistön verensokeria ja auttaa runsaan kuitupitoisuuden takia suolen toimintaa.

Kolesterolin hallinnassa tärkein ainesosa on beetaglukaani. Kaurassa on lisäksi proteiinia ja hyviä rasvoja.

- Kaurasta ei oikein pahaa sanottavaa keksi. Se sopii lähes kaikille ihmisille, myös keliaakikoille, koska se on gluteenitonta.

Nyt kysytään hiutaleita

Kolmasosa suomalaisesta kaurasadosta on perinteisesti viety jyvinä ulkomaille. Viime vuosina erityisesti kaurahiutaleiden eli myllytuotteiden vienti on räjähtänyt. Niin Lahdessa Fazer kuin Helsingissä Helsingin Mylly laajentavat.

- Firmojen edustajat ovat sanoneet haastatteluissa, että "ei taida vielä tämäkään kapasiteetti riittää", Tähtinen riemuitsee.

Myllytuotteita viedään Tähtisen mukaan nyt kaikille asutuille mantereille.

Suurin luomukauran viejä on tällä hetkellä Helsingin Mylly. Fazer on erittäin iso nimi kaurabisneksessä.

- Paljolti kauran suosio johtuu siitä, että suomalainen kaura on todettu niin hyväksi. Se on suurijyväistä, kaunista ja vaaleaa. Monessa maassa kaura on suttuisemman näköistä, ja se kelpaa vain rehuksi.

"Erittäin laajat vientimahdollisuudet"

Myös Esa Wrang suomalaisten pk-yritysten vientiä edistävästä Finpro-yhdistyksestä yhtyy kauran ylistyslauluun. Wrang on Finprossa elintarviketeollisuuden vastuualueen toimialajohtaja.

- Kyse on siitä, että Suomessa ja Ruotsissa viljelty kaura on ravinto-ominaisuuksiltaan kovasti parempi ja esimerkiksi selkeästi proteiinipitoisempi kuin Keski-Euroopassa ja muualla maailmassa.

Kaura soveltuu Wrangin mukaan "aivan äärimmäisen moniin" elintarviketuotteisiin, kaurakekseistä ja kaurapuurosta juomiin ja jälkiruokiin. Lisäksi se on todistetun terveellistä.

Wrangin mukaan kaura sopii elintarviketeollisuuden lisäksi muun muassa kosmetiikkateollisuuteen ja jopa lääketeollisuuteen raaka-aineeksi.

- Kaura on väriltään vaalean neutraali ja neutraali myös maultaan. Se ei sulje pois kuluttajia.

Tämä johtaa Wrangin mukaan siihen, että Suomella on erittäin laajoja vientimahdollisuuksia kauralle.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi