Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kouluissa jaettavan ravitsemustiedon taustalla Valio, Fazer ja muut elintarvikejätit

Lahden Kivimaan koulun seinillä on Maito ja terveys ry:n ravitsemusjulisteita vieri vieressä. Roni Mutanen juo kavereineen lounaalla maitoa, kuten useimmat koululaiset. Kuva: Kai Sinervo

Liha on voimaruokaa, jonka täyteläinen maku houkuttaa, kovat kundit juovat maitoa, hanki hyvinvointia luonnollisesti leivällä! Lähes kaikki terveellisestä ravitsemuksesta kertovat materiaalit niin julkisissa terveydenhuollon tiloissa kuin netin hakutuloksissakin ovat teollisuuden rahoittamien, tuotteiden menekin edistämiseen tähtäävien järjestöjen tekemiä.

- Ei ihme, että ihmiset ovat hämillään. Lähes kaikilla materiaalin tuottajilla on myynninedistämisintressi, toteaa Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

Monta rahoittajaa

Suomen elintarviketeollisuuden suuret etujärjestöt ovat Leipätiedotus ry, Maito ja terveys ry ja Lihatiedotus ry. Lisäksi materiaaleja rasvasta tuottaa kulutustavarajätti Unilever. Nämä järjestöt tuottavat suuren osan Suomen ravitsemustiedotuksesta: esitteitä, julisteita ja kampanjoita kouluissa. Leipätiedotuksen taustalta löytyvät isot leipomot ja myllyt, sellaiset kuin Fazer ja Suomen Leipuriliitto.

Valio jätti Maito ja terveys ry:n tukemisen vuoden vaihteessa, ja tuottaa nyt omaa sisältöään. Sitä ei jaeta kouluihin. Lihatiedotus saa rahoituksensa muun muassa HK:lta ja Atrialta, ja Unilever on maailman suurin valmisruokien ja margariinien tuottaja.

Oman alan tuotteet kärkeen

Julkisiin terveydenhuollon tiloihin sijoitetuissa etujärjestöjen tietolehtisissä ja julisteissa oman alan tuotteet on nostettu kärkeen, ja niiden terveyshyötyjä korostetaan. Siinä ei Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtajan Kaisa Mensosen mukaan ole mitään ongelmallista.

- Kun rahoituksemme tulee viljateollisuudesta, niin meidän kärkiviestintämme on tietenkin kuitu, vilja ja leipä. Maitojärjestöllä on sitten oma kärkensä, samoin muilla. En näe siinä ristiriitaa, sillä noudatamme kuitenkin suosituksia.

Mensonen myöntää, että kun virallista tietoa on vähän, ja etujärjestöjen esitteet ovat julkisen terveydenhuollon tiloissa esimerkiksi kouluissa, tavalliselle ihmiselle voi jäädä hämäräksi, että kyse on menekinedistämisestä.

- Kuluttaja ei varmaankaan sitä ymmärrä. Me kuitenkin laitamme esitteisiin logomme avoimesti.

"Esitteet eivät puolueettomia, mutta ihan hyviä"

Ravitsemusasiantuntijat eivät tunnu olevan huolissaan teollisuuden roolista ravitsemustiedon pääasiallisena levittäjänä.

- Puolueettomasta tiedosta jäisi varmasti monipuolisempi kuva terveellisestä ravinnosta, mutta ihan hyviä ne esitteet ovat, sanoo Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon ravitsemusterapeutti Anna Päätalo.

Kuluttajaliitto ja RAY tuottavat riippumatonta tietoa

Ministeriötasolta ei anneta rahaa puolueettomaan ravitsemustiedotukseen. Sen sijaan maa- ja metsätalousministeriö myöntää ruokateollisuuden etujärjestöille vuosittain satoja tuhansia euroja menekinedistämistukea, josta osa menee juuri etujärjestöjen materiaalien tuottamiseen. Kuluttajaliitto on saanut ihmisiltä palautetta ravitsemustiedon epäselvyydestä, ja on viime vuosina ryhtynyt itse Raha-automaattiyhdistys RAY:n tuella tuottamaan teollisuuden intresseistä riippumatonta tietoa ja materiaaleja virallisten suositusten pohjalta.

- Materiaalejamme on tilattu moniin terveyskeskuksiin, ja olemme saaneet palautetta, että on hyvä, kun saatavissa on materiaalia, jolla ei ole tarkoitus edistää myyntiä.

Juttua korjattu 16.5. klo 11:50: Valio ei  enää rahoita Maito ja terveys ry:tä.

Muokattu 16.5. 17.25. Lisätty maininta, että Valion tuottamaa sisältöä ei jaeta kouluihin.

Sara Vainio
sara.vainio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen