Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Varusteina haaveja, nosturi ja kuljetushäkki - Herralan VPK on erikoistunut eläinten pelastamiseen

Kissan kuljetuskoppa oli ratkaisevassa asemassa, kun kissa piti saada alas puusta. Arkistokuva. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sopimuspalokunnista Herralan VPK on erikoistunut eläinten pelastustehtäviin. Muutaman vuoden ajan sopimuspalokuntalaiset ovat keränneet oppia eläimiin liittyvistä tehtävistä.

Yhtenä opettajista on ollut ylipalomies, eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta

- Hän taitaa olla kuuluisin eläintenpelastaja Suomessa. Lisäksi usein soitamme konsultaatiota Heinolan lintutarhan Olli Vuorelta, Herralan VPK:n päällikkö Roope Pimiä kertoo.

Eläimiin liittyvät tehtävät vaihtelevat Pimiän mukaan rivitalossa vilistävästä kärpänpoikasesta vauhkoontuneeseen karjalaumaan. Usein käy myös niin, että esimerkiksi loukkaantunut lintu jää pelastajilta tavoittamatta.

Pääsääntönä on, että pitäisi odottaa muutama vuorokausi, koska yleensä kissa tulee itse alas puusta, jos laittaa ruokaa houkuttimeksi. Herralan VPK:n päällikkö Roope Pimiä

- Jos lentokykyä on jäljellä edes jonkin verran, on tehtävämme yleensä seurata kun lintu katoaa metsään.

Jos kissa kiipeää puuhun, pitää odottaa pari päivää

Erikoisvarusteina sopimuspalokuntalaisilla on eläinten pelastustehtäviä varten nosturi, jolla saa esimerkiksi lehmän nostettua ahdingosta. Muita varusteita ovat esimerkiksi haavit lintujen pyydystämistä varten sekä eläintenkuljetushäkki.

Pimiä kertoo, että useimmiten eläinten pelastamiseen liittyvät tehtävät tulevat heille joko Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kautta, Heinolan lintutarhalta tai Lahden ympäristötoimesta.

- Näillä seuduilla ihmiset osaavat jo soittaa lintujen hädästä lintutarhaan. Hätänumeroon tulee soittaa, jos tilanne on eläimelle henkeä uhkaava. Esimerkiksi jos hevonen on juuttunut suohon tai lehmä lietteeseen, Pimiä kuvailee.

Pimiän mukaan ei pidä heti soittaa hätäkeskukseen, jos kissa kiipeää puuhun.

- Pääsääntönä on, että pitäisi odottaa muutama vuorokausi, koska yleensä kissa tulee itse alas puusta, jos laittaa ruokaa houkuttimeksi.

Pimiä muistaa erikoisen tapauksen kun kissa oli ollut puussa muutaman päivän eikä sitä saatu alas millään keinolla, kunnes yhdessä omistajien kanssa vapaapalokuntalaiset nostivat kissan kuljetuskopin ylös oksaan. Yön aikana kissa oli kömpinyt koppaan ruoan perässä.

Herralan VPK:n toiminta on aktiivista, mukana toiminnassa on noin 70 ihmistä.

- Etuna meillä on se, että toiminnassa on mukana karjatilalla työskennelleitä ihmisiä sekä esimerkiksi metsästäjiä. Siitä on etua, että luonto ei ole ihan vieras.

Juttuun vaihdettu vapaapalokuntalaiset sopimuspalokuntalaisiksi 13.5. kello 10.22.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi