Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Klubitalot säästävät miljoonia mielenterveystyöstä - työpainotteinen yhteisö on tuhansien turvasatama

Lahden Klubitalon johtaja Jussi Kokkonen katselee, kun jäsen Jere Pohjonen esittelee taidettaan. Arkistokuva vuodelta 2014. Kuva: Pertti Louhelainen

Mielenterveyskuntoutumista tarjoava klubitalotoiminta on osoittautunut tulokselliseksi avohuollon mielenterveyspalveluksi.

Suomessa valtio, kunnat ja sosiaaliturvarahastot säästävät 25 Klubitalon työn kautta arviolta 10-11 miljoonaa euroa vuodessa. Säästö syntyy, kun kuntoutujajäsenet käyttävät vähemmän sairaalapalveluja.

Psykiatrisen sairaalahoidon käyttö ja kustannukset alenivat keskimäärin 75 prosenttia niillä mielenterveyskuntoutujilla, jotka osallistuivat säännöllisesti klubitalotoimintaan. Myös avohoidon palvelujen käyttö väheni ja avohoitoryhmän kustannukset alenivat liki 40 prosenttia.

Nämä tulokset kerrotaan Suomen Klubitalot -yhdistyksen julkaisemasta klubitalotoiminnan 20-vuotisjuhlakirjasta Mieleni minun tekevi. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula julkisti kirjan Lahden Klubitalon 15-vuotisjuhlassa keskiviikkona.

Rehula on kirjoittanut kirjaan tervehdyksen, jossa hän toteaa näin: "Elinikäinen oppiminen, työ ja toiminta erilaisissa yhteisöissä ovat osa mielekkään elämän edellytyksiä. Myös mielenterveyskuntoutujilla on oltava niihin mahdollisuus. Klubitalojen siirtymätyössä ja tuetussa työllistymisessä kysymys on myös työvoimapoliittisesti tehokkaasta osatyökykyisten työllistämisestä."

Työpajoja ja vertaistukea

Työpainotteisuus näkyy Klubitalojen työpajoissa. Myös ESR-rahoitteinen Kohti unelmia -hanke on tarjonnut yksilöllistä valmennusta ja auttanut monia työllistymään.

- Tasavertainen yhteisö ja vertaistuki on tärkeää toiminnassamme, mutta tuemme yksilöäkin. Moni on myös valmistunut opinnoistaan täällä, kertoo Lahden Klubitalon johtaja Jussi Kokkonen.

Lahden talossa on liki 240 jäsentä, joista aktiivijäseniä on 140. Suomen Klubitalojen toimintaan osallistuu 3 000 aktiivijäsentä. Verkosto haluttaisiin laajentaa koko maan kattavaksi 2025 mennessä.

- On arvioitu, että perustetaan 20 taloa lisää, Kokkonen sanoo.

Uusinta toimintaa on leimautumisen vastainen kampanja Diagnoosivapaa alue, joka haluaa vähentää mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja syrjintää.

Ray, kaupunki ja hankkeet rahoittavat

Suositeltu suuntaus mielenterveyspalveluissa on sairaalahoidosta avohoitoon.

- Koko maassa uudistettavat mielenterveyspalvelut tukisivat pääministeri Juha Sipilän hallituksen tuottavuusloikan toteuttamista, mutta se edellyttää määrätietoisesti johdettua muutosta sairaalakeskeisistä hoitokäytännöistä kuntoutujien tarpeet kattavaan avohoito- ja yhteisökeskeiseen palveluun, totesi kirjan toimittanut sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Esko Hänninen.

Hän painottaa, että säästöt tulisi myös suunnata avohoitotyöhön.

- Yhden laitospaikan vuosihinnalla pyöritettäisiin yhden Klubitalon vuosi, Kokkonen vertaa.

Raha-automaattiyhdistys maksaa puolet Suomen klubitalotoiminnasta. Lahden Klubitaloa rahoittavat myös kaupunki ja eri hankkeet.

- Rahoitus on ainainen haaste, elämme kädestä suuhun. Rahojen säätämiseen menee paljon energiaa, Kokkonen sanoo.

Klubitalot

35 maassa

Suomessa on 25 klubitaloa, joissa on 3 000 aktiivijäsentä.

Koko maailmassa klubitalotoimintaan osallistuu vuosittain 100 000 ihmistä Clubhouse International -järjestön 330 jäsenklubitalossa 35 maassa.

Yhdysvalloista alkanut klubitaloliike syntyi New Yorkissa 1944, kun pieni ryhmä mielisairaalasta kotiutuneita avohoitopotilaita päätti pitää yhteyttä toisiinsa.

Muutaman vuoden kuluttua hankittiin keskeltä Manhattania oma talo, Fountain House.

Suomen ensimmäinen klubitalo perustettiin Tampereelle 1995. Lahden klubitalo avattiin 2001.

Yhteisöllisyys ja vertaistuki ovat säilyneet pääteemoina alusta asti.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi