Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eldankajärven "lotta Lunkreeni" kuoli 97-vuotiaana Lahdessa

Elsa Vanhala kuvattuna Lahden Seudun Lottaperinneyhdistyksen puurojuhlassa vuonna 2005. Kuva: Mirja Hussain

Lahtelainen Elsa Vanhala (os. Lampi) kuoli perjantaiaamuna Lahdessa. Hän oli 97-vuotias.

Vanhala tuli tunnetuksi sota-ajan suosikki-iskelmästä Eldankajärven jää, sillä hän oli iskelmän "lotta Lunkreenin" esikuva.

Vanhala toimi talvi- ja jatkosodassa muonituslottana useissa paikoissa, muun muassa Jalkaväkirykmentti 32:ssa Uhtuan rintamalohkolla Vienan-Karjalan korvessa. Hän teki töitä pääasiassa rykmentin esikunnassa, mutta kävi myös etulinjassa kanttiinia pitämässä. Asemasotavaiheessa juoksuhaudat olivat lähellä kanttiinia.

Samaan aikaan JR 32:n valistusupseerina toimi musiikkimies Erkki Tiesmaa, joka sanoitti sota-ajan suosituimmaksi nousseen iskelmän syksyllä 1941. Tuolloin Vanhala oli 22-vuotias lotta Lampi. Vanhala sai vuosikymmeniä myöhemmin kuulla, että hän on Eldankajärven jää -iskelmän lotta Lunkreeni. Lauluun nimi muutettiin, koska Lampi ei sopinut riimeihin.

Vanhala muutti Lahteen 1950-luvulla.

Elsa Vanhalalla oli vahva vakaumus rintamalla kuluneista vuosista. Hän kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa lokakuussa 2013 näin: "Minulla oli koko ajan tunne, että jos voin edes pieneltä osin tehdä jotain isänmaan hyväksi, niin tämä on se työ. En ajatellut, että siellä meni nuoruus. Tärkeintä on, että Suomi on vapaa maa. Ilmeisesti minun elämäni oli määrätty näin kulkemaan."

Itsenäisyyspäivänä 2013 Vanhala osallistui Linnan juhliin. Presidentti Sauli Niinistö oli kutsunut itsenäisyyspäivän vastaanotolle yli sata sotainvalidia, -veteraania ja lottaa.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi