Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Surkea palaute ei nuorta miestä lannistanut: nyt tulee jo fanipostia ja rahaakin

Arttu Lindeman kuvaa videokameralla. Nettiin päätyy editoitua materiaalia. Kuva: Mirja Hussain

- Sä oot perseestä.

Nämä kolme sanaa oli ensimmäinen palaute, jonka nyt 18-vuotias lahtelainen tubettaja Arttu Lindeman sai ensimmäisestä netissä julkaisemastaan videosta. Olihan sen nuorelle miehelle kolaus, kun videon laittamista Youtubeen oli kuitenkin tullut pariinkin otteeseen harkittua. Videolla Lindeman kertoi, kuka on ja mitä tekee.

- Ajattelin, että pidän videon netissä pari päivää ja jos negatiivista palautetta tulee lisää, poistan videon.

Eipä tarvinnut poistaa, sillä seuraava palaute oli jo paljon valoisampi:

- Sulla on hyvä kanava. Olipa hyvä, että löysin sut!

Lindeman on nyt tehnyt videoita elämästään parisen vuotta. Videot hän julkaisee Youtubessa. Hän kuvaa omaa elämäänsä, mutta videoilla vilahtavat tuon tuosta kaverit eikä rakas laji jääkiekkokaan jää käsittelemättä. Lindeman ei pelaa enää itse, mutta tunnustaa olevansa kiekkofanaatikko.

Innostus kuvaamiseen syttyi alun perin Ruotsissa, missä Lindeman oli vaihto-oppilaana.

- Tutustuin ensin ulkomaisiin videoblogeihin, mutta kiinnitin huomiota siihen, että oli paljon videoita, jotka eivät olleet kovin viimeisteltyjä. Itse pyrin editoimaan videot ja pitämään niiden keston sopivina niin, että ihmiset jaksavat katsoa ne läpi. En itsekään jaksa katsoa jotain yli kymmenminuuttisia videoita, joissa ei oikein tapahdu mitään. Haluan, että videoissa tapahtuu jotain niin, että mielenkiinto säilyy.

Mutta miksi joku haluaa seurata jonkun toisen elämää? Ja vielä fanittaa tavista? Fanejakin Lindemanilla nimittäin jo on.

- Haluan olla videoilla oma itseni. En ymmärrä videoita, joissa joku esittää tosi positiivista, vaikkei sitten oikeasti sellainen olekaan.

Vaikka huomiota videoiden avulla kertyy, Lindeman pysyy tiukkana.

- Nöyryys pitää säilyttää. En tunne olevani mikään julkkis, vaikka jotkut videoiden perusteella minut kaupungilla tunnistavatkin. Olen ihan samanlainen tavallinen 18-vuotias Arttu kuin kuka tahansa muukin 18-vuotias Arttu Lahdesta.

Erityisen tärkeitä Lindemanille ovat faneilta saadut pitkät sähköpostiviestit.

- Jos joku kirjoittaa masennuksestaan tai koulukiusaamisesta tai muuta kurjaa, mutta samalla kertoo, että videoni on saanut hänet nauramaan, tulee tosi hyvä olo.

Fanit ovat saaneet Lindemanin hieman hämmentymäänkin. Hän osallistui huhtikuussa Helsingissä tapahtumaan, jossa faneilta tuli "hirveä kasa" lahjoja ja kirjeitä. Erityisesti yksi jäi mieleen.

- Eräs tyttö oli tulostanut netistä kuviani, koonnut niistä julisteen ja kirjoittanut kuviin ylistäviä adjektiiveja ja päällystänyt kokonaisuuden kontaktimuovilla. Olin aika otettu.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa:

- Ihmettelen joskus, miten joku voi fanittaa tavista kuten minua. Itse fanitin nuorempana esimerkiksi kuuluisia lätkänpelaajia.

Jos joku kirjoittaa masennuksestaan tai muuta kurjaa, mutta samalla kertoo, että videoni on saanut hänet nauramaan, tulee tosi hyvä olo. Arttu Lindeman

Vaikka Lindemanista on "siistiä", että hänen elämäänsä halutaan seurata, rajansa silti kaikella.

- Koti on yksityisyyden tyyssija. Osoitettani eikä puhelinnumeroani löydy numerotiedustelusta.

Lindemanin videot löytyvät vlogit.fi-listan sijalta 89. Palvelu listaa kaikki Youtubessa olevat suomalaiset vloggaajat. Lindemanilla on Youtubessa yli 9 200 tilaajaa. Hän myöntää jo nykyään seuraavansa jonkin verran sitä, kuinka paljon videoita katsotaan.

- Minulle on kuitenkin aika sama, onko video saavuttanut 5 000 tai 10 000 näyttöä. Enemmänkin seuraan videoiden saamia ylä- ja alapeukkuja ja kommentteja. Ne ovat minulle paljon tärkeämpi palaute kuin tilaajien määrä.

Tienaapa Lindeman videoistaan jo jonkin verran rahaakin. Hänellä on partneri, joka hoitaa käytännön asioita ja auttaa muun muassa neuvotteluissa ja markkinoinnissa.

Lindemanilla on vuosi lukiota jäljellä. Valkolakin saatuaan hän menee armeijaan. Suunnitelmissa on myös hakea kauppakorkeaan.

- Toisaalta olen nyt innostunut näistä videoista ja myös musiikin teosta, joten katsotaan. Nyt kuitenkin aion jatkaa videoiden tekoa.

Esimakua musiikki-innostuksesta antavat Lindemanin Youtubessa julkaisemat riimittelyt.

Lindeman Youtubessa: https://www.youtube.com/user/taikurilinde/featured

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi